Sanz Blanco, Manuel

(Jerez de la Frontera, Cádiz, 1906-Castelló, 1984)
Xaqueton

Fill de Toribio Sanz, registrador de la propietat de Castelló. Secretari de l’Obra Social de l’«Organización sindical», els sindicats verticals del franquisme. Conegut com a Xaqueton per portar americanes més llargues de l’habitual.
Censor d’espectacles, adscrit a la Delegació de Cultura Popular i després al Ministeri d’Informació i Turisme.
Cap de protocol de l’Ajuntament de Castelló.
L’home que més anys ha estat membre de la Junta Central de Festes, del 1945 fins al 1982, com a responsable també del protocol.
Un dels fundadors del Col·legi Apostòlic, que desfila en la processó de la nit de la Magdalena.
Responsable, durant els anys cinquanta, de les escenografies de l’acte de la imposició de bandes a la reina, dames i madrines.
Responsable de la prohibició de les comissions infantils en les gaiates a partir de 1948; l’única activitat autoritzada per als menuts era el Pregó infantil.
Membre de la comissió de la Junta d’enllaç amb els sectors gaiaters, als anys seixanta, juntament amb José Bonet Chiva i Francesc Vicent Doménech, Quiquet.
Home purità respecte a la vestimenta femenina, criteri manifestat en la prohibició de l’ús de la minifalda i dels escots de les bruses. Oposat als balls considerats moderns, com ara el twist, prohibia que les reines i madrines els ballaren en actes de les festes de la Magdalena.