Nebot Peñarroja, José Vicente

Pepe Peñarroja

Portaler de l'any 2013.
 

Coneixeu tots a José Vicente Nebot Peñarroja?

Bé, doncs aquest és el vertader home que s'amaga baix els noms de “Pepe Peñarroja” o “Pepe el Coeter”...

Ben cert és que la seua vida ha estat, i pareix ser que estarà, vinculada a la pirotècnia, ja que, dir que la porta en la sang pot quedar-se curt per descriure la passió que té, el nostre Pepe, per els coets.

Però el que ningú sap, és que 30 anys enrere, la seua vida estava allunyada del món del foc, ja que el Portaler de l'any 2013, tocava la bandúrria. Així és, bandurrista al grup de danses de la Vall, ciutat a la que és nat. No obstant, açò és posterior a finalitzar els estudis al seminari, i a endinsar-se a la llicenciatura de Geografia i Història, estudis que finalitza cap al 1986. I com ell conta, front a les mirades atònites de la gent, a l'assabentar-se de tal nova: “Hi han 4000 opositors per a 4 places”... Doncs al coet.

Mai sabrem, si la decisió va ser encertada o no, però, el que sí és ben segur, és que tal volta no hagués tingut l'oportunitat de conèixer persones tan volgudes per a ell, com alguns membres d'aquesta gaiata, que el seu ofici li ha brindat el plaer de conèixer.

Sense anar més lluny, l'any 1997 fou especialment notori per a Pepe, ja que fou la primera volta que participava en el Concurs de Mascletaes Ciutat de Castelló, i que el destí va voler que presidira la disparà com a Reina de les Festes, Mª José Rovira.

Però, de segur que aquest any, per a ell, sempre serà l'any que va vindre un dels seus tresors més preats a la seua vida, la seua filla, Ana. Ben segur és que aquests fets, van ser un impuls de moralitat i il·lusió, aspectes que mai manquen en la seua personalitat, per continuar treballant amb el mateix esforç que sempre ho havia fet.

 Galanies, Enceses, Nits Màgiques, castells, mascletaes i Vítols, junt a la passió i l'espectacularitat del que ell impregna tots els seus treballs, han convertit Castelló, en un lloc on no tan sols mostra el seu bon fer, sinó també el sentiment i l'amor, per una ciutat i per una gent.

A la seua vitrina guarda amb orgull nombrosos reconeixements professionals: Premis a San Sebastián, Bilbao, Tarragona, Alacant, però tots estan al costat del més preat de tots, i es el que l'acredita com a guanyador del Concurs de Mascletaes Ciutat de Castelló.

I arriba l'any 2013. Aquest any ha rebut sens dubte el premi més especial i gratificador de la seua vida, ja que és un títol que el premia com a persona. I és que, si em rendisc front a la vida professional del meu pare, he de dir que mem resulta impossible escriure sobre el seu valor personal. Valor que reflexa tornant a casa quan esta camí al treball, perquè s'ha oblidat de donar-te un bes. També per endinsar-se en les lliçons d'història que has d'aprendre per a l'examen, o meravellant els teus convidats amb una exhibició culinària i sense comparacions, i tot perquè pugues dir-ho a tots ben orgullós i amb la cara ben alta; que és ton pare.

Ara bé, no et deixa estar aturat ni un segon, perquè que amb ell és impossible. Quan no està llegint o treballant en algua cosa, t'anima amb la seua canturela, que tant el caracteritza, i que l'acompanya fins l'hora de dormir.

Tots aquestos fets són els que han fet i han format Pepe tal i com és ara, i sense traure-li cap mena de protagonisme, ell ens ha permés tindre a nosaltres, la seua família, una vida única al seu costat. Per tant, és a ell, al senyor José Vicente Nebot Peñarroja, al nostre Pepe, a qui ens rendim en admiració i estima.

                                                                           Mari Carmen, Ana i Pepe.