Guallart Ramos, Ferran

Portaler de l'any 2008.
 
Diu una antiga dita valenciana que "de tal cap tal barret", i en aquest cas la dita és perfecta per tal de retractar al nostre personatge  en FERRAN GUALLART RAMOS, conegut artista de Castelló que ha segut nomenat portaler de l'any per la gaiata del Portal de l'Om, per a la Magdalena 2008.
 
I és que son pare,  Rafael Guallart Carpi, home del seu temps, va tindre una gran inquietud en el camp cultural, sent un dels més prestigiosos ceramistes del segle XX i un declarat enamorat de les tradicions i costums del seu poble, Castelló. També va destacar en altres activitats artístiques, com la construcció de carrosses o decorats per a les galanies, heretat de la inquietud artística, que son pare Climent Guallart Comes sempre havia demostrat i que li va portar a ser una persona destacada en l'ambient cultural valencià, presidint la Societat Literàrio-artística “La Cultural”, així com a ser autor de diverses sarsueles i sainets, quasi tot en llengua valenciana.
 
Rafael Guallart Carpí,  entregà gran part de la seua vida a transmetre els seus coneixements als seus consemblants, en aquest sentit, va instal·lar el seu taller estudi en el propi domicili, en un ambient familiar, on sota la seua direcció, tutela i coneixements, inculcaria a la seua esposa i fills l'amor a l'art.
 
A més a més, des del principi de les Festes Magdaleneres, el seu acendrat castellonerisme el du a col·laborar amb la festa, sent  el creador de les carrosses del Pregó. També fou dissenyador i cap de realització de la decoració de l'escenari per als actes de la Proclamació de la Reina de les Festes i Imposició de Bandes, on aplicà els antics coneixements d'escenografia i eren motiu d'admiració i sorpresa la bellesa, originalitat i ingeni dels seus muntatges. Així mateix, a les Gaiates també va aplicar el seu geni creador des d'un principi i va dissenyar i dirigir la construcció de moltes d'elles, amb premis diversos en el seu haver.
 
No es d'estranyar, que amb aquestos arrels, Ferran Guallart Ramos, fill menut de l'anterior, demostrara des de xicotet els trets artístics que el farien destacar com un dels més prestigiosos ceramistes contemporanis, ja que des de l'inici de la seua vida, l'ambient artístic i l'amor per les tradicions i les festes del seu poble, van ser una constant vital.
 
Ferran Guallart Ramos, naix a Onda (Castelló) a l'any 1938, sent el fill menut del matrimoni format per Rafael Guallart Carpí i Consol Ramos Budí. Des de ben menut, tant ell com els seus germans majors, Rafael i Joan Albert, col·laboren en el taller-estudi familiar, tenint com a referent a son pare, prestigiós ceramista i estricte professor i destacant Ferran per la seua habilitat  i afició per les miniatures.
 
La seua formació com a dibuixant i ceramista es veu  complementada rebent formació en l'escola d'arts i oficis  de professorat tant eminent com Tomàs Colón, Gimeno Barón i Ramón Catalán, encara que on veritablement ell considera la seua escola es el taller de son pare, ja que inclús abans d'anar a l'escola ja feia els dibuixos amb ell.
 
Mentres estudia formació professional a maestria, (és titulat com mestre industrial), simultaniejava els seus estudis d'art i a la vegada feia les pràctiques al taller familiar on ajudava en les tasques que son pare realitzava, com la construcció de carrosses i gaiates, degut a l'amistat de son pare amb Segarra Ribes. El taller contava amb la participació de tallistes, escultors, pintors i tot tipus d'artistes necessaris per a realitzar aquestes tasques, que el van introduir en el coneixement d'aquest món tan especial. Una anècdota que recorda amb motiu de la seua vinculació al taller familiar, va ser quan tenint uns 17 anys, el NODO de l'època, el va filmar, mentres feia les seues miniatures artístiques.
 
Finalitzat el servei militar , aprofita la seua estada a Madrid per aprendre l'art de gravar amb burí en l'escola taller dels professors Sánchez i Corral. A la tornada a Castelló, es va independitzar del taller familiar, dedicant-se a l'art de gravar joies amb burí. Això el va permetre contraure noces amb la seua dona Maria Antònia Franch a l'any 1966. Per eixa època, encara que dedicant-se al burí, no havia abandonat la pintura, fent pergamins per encàrrec per a gent important com la reina Sofia o el príncep Felip.
 
Fins l'any 1973, va continuar realitzant aquestes tasques, però uns problemes físics el van  tornar a la ceràmica artística artesanal de manera comercial, muntant el seu propi estudi amb dedicació absoluta i encara que ha fet exposicions no ha segut per a vendre sinó com a mostra de l'obra artística. La seua dona, Maria Antònia, amb una visió més comercial, porta la part de direcció comercial de l'empresa i l'econòmica, i d'aquesta manera va desenrotllar-se el taller fins l'actualitat. El seu treball l’ha portat a investigar sobre esmalts i colors i sobre tot allò referent a la restauració ceràmica, fet pel que va ser cridat per a col·laborar i realitzar importants treballs per al patrimoni nacional.
 
A l'any 1979, és cridat pel Patronat de l'Escola de Belles Arts i Artesania per a cobrir una plaça de professor de ceràmica i comença a donar classes, on primer son pare i després el seu germà, havien ocupat el mateix lloc.
 
L'any 1985, va fer importants treballs de restauració en palaus i a partir d'eixe moment ha estat sol·licitat per tal d'ocupar-se de la restauració de la ceràmica d'importants monuments com ara l'Escorial, el “Convento de las Descalzas Reales" de Madrid i el Real Convent de Tordesillas entre d'altres.
 
Ha fet moltes exposicions individuals i col·lectives a Castelló 1969, 1978 i 2001 Vila-Real, 1982 i 1984 a València 1975, 1977, 1978 i 1980 i diferents per Catalunya en 1977, 1979, 1985 i 1990.
 
En l'actualitat, encara que està jubilat, continua treballant en la seua obra, però sense finalitat comercial i també segueix amb la seua tasca com a professor en l’associació d'arts i oficis on transmet de manera generosa els seus coneixements al seu fidel alumnat. En aquest sentit representa l'esperit romàntic de l'artista vocacional, que ha treballat l'art en tot el sentit ample de la paraula, tant les seues especialitats com ara el gravat a burí, les miniatures o la ceràmica artesanal, com treballar la pedra, esculpir o el modelatge entre d'altres.
 
Pare de família, té una filla i un fill. Aquest, ha continuat amb la tradició familiar del treball ceràmic des d'una vessant més industrial.
 
En l'actualitat Ferrant Guallart, s'ha especialitzat  en la ceràmica artesanal del segle XVIII, seguint l'escola de  l'Alcora. En la seua obra ha reflectit la seua afició per la terra i per les tradicions del seu poble.
 
Per tot aquest impecable currículum i per l’afecte i vinculació amb la nostra gaiata, Ferran Guallart ha estat elegit per a ser el primer Portaler del Portal de l'Om, guardó que la nostra Comissió ofereix a totes aquelles persones vinculades a Castelló i, en concret, al món de la festa. El nostre guardonat, ha participat en l'ornamentació del Pregó, de la Desfilada de les Gaiates o de les Galanies i presentacions en multitud de vegades, bé, a través del taller de son pare, o de manera particular. En concret, enguany el nostre protagonista, ha dissenyat el marc del llibret de la nostra gaiata, així com la seua portada, fent un treball on destaca el seu coneixement del segle XVIII en l'elaboració de la rocalla que emmarca les nostres pàgines i on es manifesta la seua ma com a miniaturista. Tot aquest treball, ha estat realitzat d'una manera desinteressada, donat l'amistat que l’uneix a la nostra Gaiata i a part del seus membres.
 
Moltes gràcies Ferran.....