Buïgas Sans, Carles

 (Barcelona 1898-1979)
Enginyer luminotècnic català, autor de les Fonts de Montjuïc, creades per a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Per a les festes de la Magdalena de Castelló, va projectar la Gaiata de la Ciutat estrenada l’any 1966, que va costar un milió de pessetes. També va realitzar aquell any la gaiata 3, amb un pressupost de cinc-centes mil pessetes.
Va utilitzar en el monument gaiater elements que eren novetat, com el plàstic i el neó de llum fluorescent. L’opinió pública esperava en el projecte de Buïgas monumentalitat i jocs de llum, existents en el projecte originari, que preveia una instal·lació en una plaça de tres elements fixos, a la manera de fonts lumíniques. Finalment només se´n va construir el cos central.
---------------------------------------------------
Fill de Gaietà Buïgas, fou criat al si d'una família acomodada a Barcelona. Als 7 anys va marxar amb la seva familia a Montevideo (Uruguai) per motius de feina del seu pare. La familia va tornar a Barcelona el 1910 degut a la crisi econòmica existent a l'Uruguai. El 1916 va ingressar a l'escola d'Enginyers industrials de Barcelona, però no va finalitzar els estudis a causa del fet que va començar a treballar com a ajudant del futur projecte de l'Exposició d'Indústries Elèctriques de Barcelona. Més endavant es titularia a l'École de Génie Civil de París.
El 1922 va començar a dissenyar el seu primer projecte de fonts i salts d'aigua lluminosos. Les seves primeres obres van ser al Palau Reial de Pedralbes. Eugeni d'Ors definiria el seu treball com un nou estil d'art, l'art de l'aiguallum.
Més endavant va realitzar el projecte que el faria famós, la font màgica de Montjuïc, creada amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 a Barcelona. També fou autor dels brolladors d'aigua de l'avinguda de la Reina Maria Cristina. Un cop finalitzada l'exposició, va començar altres projectes, com la Nau LLuminosa, declarada en el seu moment projecte d'interès nacional.
Amb la Guerra Civil, va marxar a París, on va residir fins el 1942. Durant aquests anys va guanyar renom internacional i va realitzar projectes a París, Lieja, Nova York, Lisboa, Roma, Santo Domingo, Madrid, Granada, València...
Degut a la crisis existent un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial, molts dels projectes encarregats a Buïgas van ser aturats o anul·lats.
Va passar els últims anys de la seva vida a Cerdanyola del Vallès, on va morir i és enterrat.
Obra:
1929 Barcelona-Font màgica de Montjuïc Montjuïc Gran font llunminosa i canviant que forma part del conjunt de fonts que s'estenen des del Palau Nacional fins a la plaça d'Espanya realitzades per Buïgas per a l'Exposició Internacional del 1929.  
1931 Telefèric del Port Montjuïc Transbordador aeri del port de Barcelona.  
1964 Il·luminació de la Sagrada Família Temple Expiatori de la Sagrada Família Il·luminació artística de la Façana del Naixement del temple.  
1968 Petita font lluminosa i canviant Parc d'atraccions de Montjuïc, actualment Jardins de Joan Brossa Font circular.  
 
1960 Granada-Font lluminosa lineal Explanada del Triunfo Font de 75 metres de llarg que envolta el monument al Triomf de la Verge.  
 
1969 Madrid-Restaurant elevat Parc d'Atraccions de la "Casa de Campo" Conjunt de fonts, cascades i sortidors lluminosos i restaurant elevat sobre plataforma de la que descendeix una cascada d'aigua il·luminada.
 
1971 Sant Adrià del Besòs-Font lluminosa canviant Petita font circular.
 
1963 València-Font lluminosa canviant Plaça de l'Ajuntament Font circular.
 
Obres rellevants:
Fonts de l'Aeroport del Prat
Teatre Integral de la Llum (projecte)
Vaixell Lluminós (projecte)
 
Llibres Publicats:
1943 - Bajo las constelaciones
1946 - El hombre entre enigmas y prodigios
1960 - La Nave Luminosa
1966 - El teatre integral amb escenari d'Aigua-Llum-Música
1973 - Viajes interplanetarios y algo más
1973 - Hechos, ideas y proyectos
1975 - La extraordinaria aventura
1975 - La gran revolución
1976 - El día 41
1978 - La fuente