Lázaro Romero, José Antonio

Portaler de l'any 2015.

Des de fa vuit, la Gaiata 8 nomena cada any al Portaler de l'any i des de llavors  hem vist i conegut a cadascun d'estos Portalers, grans persones que han col·laborat sempre desinteressadament amb la Gaiata. El que mai ens imaginàvem és que el 2015 ens anava a donar una grata sorpresa, i que s'anava a nomenar el nostre pare com Portaler de l'any. No vos podeu imaginar la il·lusió que ens ha fet a tota la família, i sobretot a ell, a José Antonio Lázaro Romero, aragonés de naixement però castellonero d'adopció.

Així que enguany ens han fet un encàrrec especial, i és que ens toca la tasca que conegueu un poquet més al nostre Portaler 2015.

El nostre pare va nàixer en una xicoteta localitat de Terol, Fuentes Claras, però als 13 anys es va traslladar a Castelló amb els seus pares.

Va estudiar Magisteri però mai va arribar a exercir de mestre, ja que va entrar a formar part de l'empresa BP OIL, la refineria de Castelló, convertint-se no sols en un treball, sinó en una passió, com tot el que fa i es proposa.

A part del seu treball, la seua gran vocació ha sigut sempre el folklore, en especial la jota, el cante i el Centre Aragonés de Castelló.

Respecte al folklore, per als que no ho sapieu, va estudiar a Saragossa fins a obtindre el Grau superior de Cantador de Jota, atorgat per l'Escola Oficial de Jota Aragonesa. A més, va estudiar en el Conservatori el Grau elemental de Cant. Ha rebut els premis més importants als que pot aspirar un cantador de jota, de la qual cosa està molt orgullós ja que ho ha aconseguit amb molt d'esforç i dedicació. Ha recorregut gran part d'Espanya i de l'estranger (EUA, Argentina, Xile, Bèlgica, França..., amb el nom d'Aragó i Castelló sempre present.

Al Centre Aragonés de Castelló, del que és soci fundador junt amb el nostre iaio, li ha dedicat la seua vida, sempre intentant engrandir l'entitat,  mantenint i difonent les tradicions d'Aragó a Castelló.  Es podria dir que no s'entendria la seua vida sense el Centre Aragonés, en ell ha conegut persones insubstituïbles, que són com la seua segona família.

Una de les seues màximes inquietuds ha sigut sempre la integració del Centre Aragonés en la vida sociocultural de Castelló, ja des de l'any 2007, quan va ser elegit president, aquesta integració s'ha anat acreixent. Tant és així, que va impulsar la creació de la Federació de Cases i Centres Regionals d'Espanya a Castelló en 2010, de la que és President des de llavors.

I és que quan al principi déiem que és castellonero d'adopció, ho déiem de debò, i és que el nostre pare se sent castellonero pels quatre costats.

Qui no l'ha vist, any rere any, cantant en el Pregó, realitzant l'ofrena de flors  a la Mare de Déu del Lledó, cantant-li en la serenata, o fent l'ofrena cada dissabte en les presentacions de gaiates? I sempre molt ben acompanyat per la nostra mare.

I és que des de xicotetes els nostres pares ens han inculcat l'amor per les festes, el valor per les tradicions, la fe per la nostra patrona i ens han transmés el seu castellonerisme.

Tant és així que nosaltres dues hem ostentat càrrecs en la representació festera de la ciutat, Pilar com Dóna de Companya i Mari Paz com a Madrina d'esta Gaiata, Dama de la Ciutat i Reina de les Festes. Què orgullós ha estat sempre de nosaltres, quant de suport i afecte ens ha donat, i quantes llàgrimes d'emoció i felicitat se li hauran escapat al veure'ns desfilar pels carrers de Castelló.

Però ara ens toca a nosaltres dir com estem d'orgulloses del nostre pare. Des que vam nàixer, tenim en la ment al nostre pare, anant a treballar a la Refineria i després treballant en el despatx per al Centre Aragonés de Castelló, per a la Federació de Cases i Centres Aragonesos d'Espanya en l'Exterior, de la que és vicepresident, millorant i aprenent més si és possible sobre el folklore i la jota aragonesa. Ajudant a tot aquell que ha requerit de la seua experiència, ja siga com a professor d'altres Centres Aragonesos, com Benicarló, Vinaròs, Tarragona, Sagunt, les Alqueries, realitzant tot tipus de col·laboracions que li han demanat, com articles, conferències, ponències, actuacions en actes benèfics, homenatges... Encara no l'hem vist mai queixar-se del cúmul de treball que li suposa, sinó tot al contrari, cada cosa que prepara i realitza, ho fa amb el màxim detall, perfecció, atenció, portant-li hores i hores de treball i restant hores de son.

I és que el nostre pare és així, perfeccionista, treballador incansable, generós com el que més, noble com a bon aragonés, que ens ha inculcat sempre els valors del respecte, l'amistat, la perseverança, la responsabilitat, la humilitat, i sobretot, a voler a dos pobles, el d'Aragó i Castelló, ensenyant-nos que no hi ha fronteres. Per això no podem fer una altra cosa que donar-los les gràcies als nostres pares, perquè ens han fet com som i perquè són els millors pares que es podria tindre.

 

No podem passar per alt, sense destacar, la relació que ha tingut el nostre pare amb la gaiata 8. Des que formem part d'esta associació, any en què Mari Paz va exercir de Madrina del Portal de l'Om, l'amor mutu ha sigut in crescendo, podríem dir que va ser un amor a primera vista. Han sigut multitud de col·laboracions les que ha ofert al si de la gaiata, i que esta ha respost de la mateixa manera. Només són grans paraules les que ixen del nostre pare quan parla de la seua gaiata, amb la que ha viscut grans moments com a membre d'ella i també com a col·laborador. Com ell mateix va dir en el seu nomenament com Portaler: quan es parla en ma casa de vosaltres, es fa des de la més sincera i profunda amistat, afecte i al mateix temps admiració. Ha sigut un llarg camí el que he recorregut al vostre costat. Un camí ple de grates experiències i de moments feliços, que m'ha portat no sols a mi, sinó a la meua família, a compartir l'esdevindre de la nostra volguda Gaiata Portal de l'Om i sentir l'afecte i l'amistat de les persones que la formen. Persones que quan es compartixen les seues inquietuds s'acaba volent entranyablement.

No volem acabar sense agrair a la Gaiata 8 Portal de l'Om el nomenament del nostre pare com Portaler de l'any, que és més que un orgull, és un premi que encara que passen els anys mai s'oblida. Sabem que este nomenament, li farà sentir-se encara més castellonero, i que ho portarà sempre en el cor.

                                                              Mari Paz Lázaro Espadas
                                            i  Pilar de los Ángeles Lázaro Espadas