Illescas López, José María

(Cádiz, 1916 - Castelló, 1999)
Dolçainer i organista. Va treballar com a guardamolls al port de Castelló.
Director de la banda de cornetes i tambors del Grau, als anys setanta del segle XX. Va formar la primera banda de música al Grau de Castelló en 1939, amb l’ajuda de Vicent Bellés i Francisco Blasco. Amic de Josep Garcia Gómez, que el va animar a tocar la dolçaina.
Músic de festes de carrer, del Pregó i de la Cavalcada Infantil i per totes les comarques de Castelló, amb el seu company «Xamberga» (ELS DOLÇAINERS DEL GRAU). Recopilador de moltes danses i cançons.
 
Vicente Cumba,
"Els dolçainers del Grau", 2000.

Nascut en 1916 a Cádiz. Va estudiar en l'hospici de la Diputació Provincial de Cádiz, on va aprendre solfeig, tocant el saxo tenor, encara que dominava qualsevol instrument. Amb la guerra civil, ingressa en el cos de la Infanteria de Marina amb el grau de Sergent. En 1938 i amb l'arribada de les tropes de Franco a Castelló, va arribar al Grau d'on ja no s'aniria mai. L'aportació de José María Illescas a la cultura grauera és més que notable. Entre 1938 i 1939 i dins de l'organització del moviment "Flechas Navales", crea una banda de cornetes i tambors amb xiquets d'entre 8 i 12 anys. A principis dels anys 40, crea una banda de música, la Banda del Pòsit de què sorgix una orquestrina per als balls, coneguda popularment per L'Orquesta dels Pots. Vinculat a la parròquia del Grau, va ser durant molts anys organista, creant un cor infantil femení. En 1955 debuta com dolçainer, junt amb Vicent Bacas "Xamberga", amb el que recorreria quasi tota la geografia provincial. En els anys 70-80 crea una altra Banda de cornetes i tambors en el desaparegut Cercle Juvenil Sant pere. En 1996 s'inaugura un carrer amb el seu nom i el de "Xamberga".