Carceller Safont, Manuel

Portaler de l'any 2018.

(Castelló de la Plana, 21-3-1964)

Filòleg i erudit.

Creador de la primera crítica periodística de pirotècnia, l'any 1983, en la secció «La cerimònia del foc», al diari Mediterráneo, en col·laboració amb Jordi Querol, sobre els castells i mascletades de les festes de la Magdalena. Des del 1997, aquesta temàtica va tindre continuïtat en la secció «El foc de la festa» al diari Levante de Castelló.

Autor d'articles sobre la història de les festes de la Magdalena, apareguts als llibrets dels sectors gaiaters 5, 6, 7, 8, 9, 10, 14, 15 i 19; a la revista Plaça Major, de la Federació de colles de Castelló; així com als diaris Mediterráneo, Levante de Castelló i El Mundo-Castellón al dia.

Membre de l'equip de coordinació de Festa. Història de les festes de Castelló, publicat en fascicles pel diari Levante de Castelló (1994).

Cofundador de Festapèdia, la gran enciclopèdia de les festes de Castelló (2010), gràcies a la implicació de la gaiata 8 Portal de l'Om.

Autor de publicacions sobre la història del Lledó del segle XIX, les festes de carrer de Castelló i les festes de la Magdalena; sobre els autors teatrals castellonencs Josep Barberà i Ceprià i Josep Forcada Polo, i també sobre els escriptors Joaquim Garcia Girona, autor del poema Seidia, i Miquel Peris Segarra.

Coordinador de la Serenata a la Mare de Deu del Lledó (en el període 1994-2000).

Cap del grup de pal·liers de la basílica de la Mare de Deu del Lledó, des del 2002, elegit per unanimitat a proposta de Francesc Vicent, Quiquet de Castàlia.

Membre de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, des del 2006.

President de l'associació cultural Planaweb, responsable de l'edició de Castelló del diari digital Vilaweb.

Ha inventariat l’arxiu del periodista i escriptor Francesc Vicent, Quiquet de Castàlia (Castelló, 1935-2004), que ara forma part de l'Arxiu Històric Municipal de Castelló. Igualment és l'autor de la digitalització dels espais del programa radiofònic Castelloneries, dirigit pel mateix Quiquet de Castàlia a Ràdio Castelló, emés del 1965 al 1983, que formen part de la Biblioteca digital de Castelló, dins el Repositori de la Universitat Jaume I. «http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/21236»

Col·laborador FestaPèdia.