Premi de narrativa breu “Josep Pascual Tirado”

L’any 2000, gràcies a la iniciativa de la Llibreria Babel de Castelló i la Colla “El mitget”, membre del col·lectiu de la Federació Colles de Castelló.
            Aquest projecte comptà en un principi amb el suport del malaurat diputat de cultura de la Diputació de Castelló, Miguel Montes, dotant el premi amb 200.000 pessetes.
            La primera edició la guanyà l’escriptora de Castelló, Reis Lliberós, amb l’obra, “Ginger no té sabates. Publicada pel Grup 10 en el seu llibre “Contextos” de Nadal 2000. Es premiava un conte breu. El jurat estava format per Vicent Pitarch, Albert Sánchez- Pantoja i Pere Duch amb Joan Josep Trilles que actuà com a secretari i Vicent Pascual (fill de Josep Pascual Tirado) com a president. El diputat de cultura, Miguel Montes, lliurà el premi a la guanyadora al Saló de Plens de la Diputació.
            L’any 2001, guanyà Nel·lo Navarro, de la Vall d’Uixó, amb l’obra, “Els cinc crits”. Publicada pel Grup 10 en el seu llibre UniVersos de Nadal 2001. Premi de 200.000 pessetes. Es seguia premiant un conte breu. El jurat estava format per Antoni Royo i Ramon Paris, Joan Josep Trilles i Vicent Pascual. El premi fou lliurat per la reina de festes, Mercedes Agost i Miguel Montes.
             A la tercera edició, guanyada pel valencià, Xavier Mínguez López, amb l’obra, “Dones amant i 10 exercicis de fidelitat”, hi ha canvis, ja no es premia un conte, passem a un recull de contes. I passe a ser editada (fins aleshores) per Brosquil Edicions en la seua col·lecció Lletra llarga. També el premi, dotat en tot moment per la Diputació canvia, passe a ser de 1.800 €. El jurat el formaven Nel·lo Navarro, Vicent Pallarés i Manel Alonso, Joan Josep Trilles i Vicent. El premi el lliuraren la reina Elena Sanchis i el Diputat de Cultura, Adelino Santamaria
            L’any 2003, guanyà Pasqual Mas i Usó d’Almassora, amb l’obra, “Contracontes” El jurat estava format per Xavier Mínguez, Manel García Grau i Manel Alonso, Joan Josep Trilles i Vicent Pascual. En aquesta edició el premi fou lliurat per la reina, Carmen Albert i el Diputat de Cultura, Miguel Àngel Mulet.
            La cinquena edició la guanyà l’escriptor ficat a Onda, Vicent Pallarés i Porcar, amb l’obra, “Dèries i misèries”, el premi passà a ser de 2.000 €. El jurat estava format per Pasqual Mas Usó, , Pep Castellano i  Manel Alonso, Joan Josep Trilles i Vicent Pascual. Fou la reina, Elena Llopis i el Diputat de Cultura Miguel Àngel Mulet, els qui lliuraren el premi.
            L’escriptor de Castelló, Albert García Pascual, guanyà l’any 2005, amb l’obra “Contes inversos: conversos i diversos”. El jurat el formaven Vicent Pascual Roig. Mercè Claramunt, Vicent Pallarés,. Manel Alonso .i Joan Josep Trilles. El premi el lliuraren la reina María López i el diputat Miguel Àngel Mulet.
            El setè el guanyà Joan Andrés i Sorribes de Castelló, amb l’obra, “L’altra mirada”. El jurat estava format per Vicent Pascual, Vicent Panya, Manuel Bellver, Manel Alonso i Josep Maria Rambla com a secretari. El premi el lliuraren la reina Raquel Borrás i el diputat de cultura, Miguel Àngel Mulet.
            L’any 2007, fou l’escriptor d’Albocàsser, fincat al Grau de Castelló, Pep Castellano, amb l’obra “Dotze contes i mig”, éssent el jurat Vicent Pascual, Manel Alonso, Joan Andrés Sorribes, Agustí Peiró i Josep Maria Rambla. Lliuraren el premi, la reina Laia Bacas i Miguel Àngel Mulet, diputat de cultura.
            La darrera edició fou guanyada pel periodista de Burjassot, Jordi Sebastià, amb l’obra “Atzucacs”. En aquesta ocasió el jurat estava format per Vicent Pascual, Pep Castellano, Manel Alonso, Germán Vigo i Josep Maria Rambla. La reina María Mulet i el diputat de cultura, Miguel Àngel Mulet, lliuraren el premi al guanyador.
            Enguany, celebrarem la desena edició amb moltes ganes i il·lusions, la Llibreria Babel i la Federació Colles de Castelló. Comptarem amb la col·laboració de Brosquil Edicions, que farà possible la seua publicació i, com no, la dotació econòmica de la Diputació de Castelló, que per cert, serà augmentada a 3.000 €.
            Pel que ens toca, l’Associació Cultural Colla “El mitget”, és sent molt satisfeta per poder coordinar aquest premi, referent a tots els territoris de parla catalana.

Foto: