Moros d’Alqueria

Moros d’Alqueria, més de trenta anys fent festa i cultura.
 
Les ambaixades culturals s'han succeït ja en tres continents on ha arribat el nom de Castelló.
 
            L'Associació Cultural “Moros d’Alqueria” va néixer de les inquietuds d'un grup de joves castellonencs als quals es va unir des del principi un alcoià establert a Castelló; Jorge Vitoria, amb el propòsit de dignificar la participació de “els moros” en el Grup Història del Pregó. Tot això ocorria a partir del mes de maig de 1975, Toni Peris, Manuel Llopis, Juan Antonio Llopis, juntament amb Jorge, en el domicili de la família Colón-Navarro, van ser els que van gestar la idea. Més endavant es van afegir al grup Salvador Molina, José Ramón Navarro o Emilio Fito entre altres.
            Duta la proposta a un Capítol General de la Germandat, celebrat com era costum, en el saló de sessions de l'Ajuntament, la proposta va ser defensada entre altres, per Vicente Celades, Juan Antonio Llopis, “cavallers” ells també i Jorge Vitoria. Es va aprovar la cessió dels “drets” de representació a aquestes persones que, com vulgui que era la Germandat l'encarregada per l'Ajuntament per a l'organització d'aquesta primera part del Pregó va ser també l'encarregada de valorar la part “mora” en les 15.000 pessetes que es van lliurar com a subvenció al naixent grup de “Moros d’Alqueria”.
            Naixia la primera “filà” digna de tal nom i un grup que anava a pensar “en moro” i solament en moro dintre de la Germandat. Ara calia omplir-la de contingut, perquè el Pregó de la Magdalena de 1976 estava proper i calia fer honor a la confiança dipositada en nosaltres per a no defraudar a ningú, començant pels propis associats.
            No era cas de decebre a ningú, de manera que la serietat va presidir la primera aparició oficial de Moros d’Alqueria en el Pregó. Era la vesprada del 20 de març de 1976 quan, a poc més de les quatre, començava la seva desfilada, dintre del grup denominat “Història Fundacional” i del subgrup A, Moros Sotmesos, s'iniciava la desfilada del que el programa del Pregó denominava “moros alegres dels exèrcits sotmesos festegen la nova vida que arriba amb la tolerància dels conqueridors. Banda de Sant Joan de Moró i moros d'Ontinyent” que no eren precisament d'aquesta població valenciana, sinó la primera “filà” de “Moros d’Alqueria” que conformaven Jorge Vitoria, Miguel Vitoria, Cristóbal Colón, Manuel Llopis, Juan Antonio Llopis, Toni Peris, José Miguel Pérez, Pepe Berlanga, Rafael Pérez i José Mazueco, enfundats en uns vestits llogats en el guarda-roba de l'associació Sant Jordi d'Alcoi, en els què predominaven els tons grocs.
            El grup va ser creixent, es van succeir les activitats festives, perquè per això l'associació era fonamentalment un grup d'amics que gaudien junts, en qualsevol ocasió. Però també era cert que les circumstàncies canviaven i es va pensar en la seva conversió oficial en Associació autònoma. Per a això es van estudiar uns estatuts i es va sol·licitar la inclusió en el corresponent Registre, que va ser aprovada el 29 de desembre de 1982, sent governador civil de Castelló Joaquín Azagra Ros. En aquells dies ja s'havien afegit al grup Sixto Barbera, Enrique Monerris, Adrian Segura, etc.
            En l'any 1983 naixien les seves primeres publicacions, sempre molt cuidades editorialment i en els seus continguts. La primera, l'edició dels Estatuts i la segona, una genèrica que tenia col·laboracions tan interessants com les de José Sánchez Adell, Vicente Forcada Martí, Antonio J. Gascó, Jaime Ens, Manuel Salvador, Josep Miquel Francès, Didac Ràmia, Eugenio Díaz Manteca o Chencho, en lo literari, amb una magnífica portada de Daniel Aparici “Traver Griñó”
            Ja el 1984 es retolava amb plaques ceràmiques, realitzades per components de la pròpia Associació, el carrer que més pròxim es trobava per la seva denominació a Moros d’Alqueria. No podia ser altra que “el carrer de la Moreria”, prop del “portal de la Puríssima” al final del carrer Enmig. Després vindrien els d'altres carrers, Peixcadors, Caçadors, Vera, Major, Fola, Cardona Vives, Santa Clara i Barraca, Plaça Major, d’Amunt, Governador, o passeig Buenavista...i en cada cas, l'edició d'una publicació amb diferents aspectes relacionats amb aquells carrers que es tractava.
            L'acte fonamental de l'associació és la desfilada del Pregó i és allí on la seua participació és més cuidada. Les característiques del mateix fan impossible la realització d'una desfilada encara més espectacular del que es realitza. Cada any s'estudia i organitza amb especial afecte.
 
Ambaixades “culturals”
 
            Si és cert que era i és el Pregó de les Festes de la Magdalena el compromís per excel·lència de Moros d’Alqueria, també ho és que molt aviat va començar l'associació a rebre invitacions per a participar en manifestacions similars en diferents poblacions de la província, en primer lloc la de la veïna Almassora. I allí es va acudir ja el 1984.
            Tres anys més tard, el 1987 es rep la primera invitació per a sortir fora d'Espanya, concretament a la Fira de Turisme de Stuttgart, per iniciativa del Patronat Provincial de Turisme. Allí són les estrelles de la mostra, amb les seves desfilades coloristes i vibrants, tant és així que l'any següent i a càrrec dels organitzadors van reclamar la participació novament en la fira. Aquest viatge que va començar el 22 de gener de 1987 va marcar l'inici de tot un seguit d'ells. El següent, el 1988, a Villefranche de Rourge (França) i en anys següents a Parthenay, La Rochelle, Argelés sud Mer, Menton Valenciennes, Mazamet (tots a França) i Venècia, Verona i Sardenya, Ceriale o San Remo a Itàlia entre uns altres.
            Els últims anys, la participació de “Moros d’Alqueria” en esdeveniments internacionals ha estat constant, encara que sens dubte el record més inoblidable sigue el de la participació en els festejos del cinquè aniversari d’EuroDisney, on va ser distingit com un dels millors grups participants, el que sens dubte li va obrir la participació en llocs com Hong Kong, on va representar a Espanya en la desfilada de l'Any Nou Xinès 2007, o en la participació l'any passat en el Carnaval de Panamà o la més recent invitació a participar en el Carnaval de Barranquilla i a Cartagena d'Índies (Colòmbia), aquest mateix mes de febrer de 2009.

Foto: