L'ALJAMA
Va ser l´any 1990 quan un grup de joves acostumats a viure les festes des d´aspectes molt diferents, es reuniren per formar una colla que fos alguna cosa més que anar de festa, i que, amb inquietuds culturals, tragués de l´oblit aspectes de la vida castellonenca força desconeguts pel nostre poble.
Amb aquest objectiu, anava creixent la il.lusió de retornar a la vida quotidiana els jueus medievals que en altres temps van viure a les nostres terres. Cal pensar que algun dels nostres avantpassats bé podria ser un d´aquests hebreus que habitaven Castelló allà pels segles XIV-XV.
Així es tancava el triangle format pels jueus, els moros i els cristians, aquests ja representats per uns altres col.lectius festers amb tradició.
Es tractava de trobar un nom que identifiqués aquesta idea i el de L´ALJAMA amb un de sol i amb això seria suficient, ja que “aljama”, tot i ser una veu d´etimologia àrab que vol dir congregació o assemblea, també és el nom genèric que rebien les comunitats, tant les jueves com les mores, a l´edat mitjana, que tenien el seu propi autogovern i pertanyien al rei, al qual pagaven els impostos.
L'antic logotip de l´associació està format per la llegenda “l´Aljama” damunt d´un pany de casetes, menudes i blanques, com les que habitaven els antics jueus dins del barri de la jueria, situada a la nostra ciutat als carrers que avui es diuen Cavallers, Gràcia, Mealla...
Pel que fa als membres que formen l´associació, el nom de l´aljama també inclou l´orgull d´una idea pròpia que, dia dia, ha sabut trobar el seu lloc al món de la festa i de la cultura castellonenca.
L´Aljama és una colla
a l´ombra del Fadrí
al costat de Sant Roc
del carrer de Cavallers...
Enrique Masó Andrío
Llibre de la Festa, 2009.
L’Asociació Cultural l'ALJAMA naix al 1990, curiosament, a les Illes Columbretes. Va ser en una excursió a aquest lloc tan simbòlic per al poble de Castelló, on es va acordar la seua creació, i es va signar l’acta fundacional de l'ALJAMA.
L'antic logotip de l’ALJAMA, obra del pintor Lorenzo Ramírez, està format per la llegenda “l’Aljama” davall de la qual es veuen un grup de casetes que volen representar aquelles que existien pels carrerons del barri de la jueria de Castelló durant a l’edat mitjana.
La paraula “aljama” és un derivat d'un vocable àrab que significa “congregació, assemblea” i és el nom genèric, que rebien tant les comunitats mores com les jueves. L’aljama (els jueus) com a grup no cristià però que habitava a les seues terres, “pertanyien” al rei, al qual li pagaven els seus impostos a canvi de protecció. El rei Jaume I va apreciar a este actiu i fidel grup de jueus. Als membres més destacats els va atorgar funcions de gran responsabilitat. L’aljama tenia el seu propi sistema d’autogovern i per tant es triaven diversos càrrecs, entre altres “adelantats”,”secretaris” ” clavaris”, etc.
Cada any l’associació cultural l’ALJAMA tria una persona o entitat, i la nomena amb el títol honorífic de “Adelantat de l'Aljama” pels seus mèrits i treball en benefici de la nostra cultura, les nostres tradicions i les nostres festes.
Els jueus estaven obligats a viure en barris o zones ben delimitades, conegudes com a jueries. A Castelló, el barri de la jueria estava situat als carrers que avui coneixem com a Cavallers i adjacents.
Així mateix havien de distingir-se a simple vista per les seues vestidures. Eixa indumentària típica que, després de diverses investigacions, ha recuperat l’ALJAMA i es reprodueixen fidelment en les festes de la Magdalena, tant en el Pregó com en la Cavalcada Infantil (també al Grau de Castelló i pròximament tenen en projecte la participació en altres poblacions).
L’ALJAMA es va formar entre altres, per gent provinent del món de les gaiates (madrines i dames de sector, gaiateres i gaiaters) dames de la ciutat, de grups de balls tradicionals, i de la Junta de Festes de Castelló.
Actualment l'ALJAMA la integren majoritàriament parelles amb xiquetes i xiquets. A data d'avui són 32 persones adultes. També disposen d’una secció infantil “La Bajoqueta”.
Durant uns anys van ser Ens Vinculat a les festes.
Gràcies a l’ALJAMA Castelló és una de les escassíssimes poblacions de la Comunitat Valenciana que, en les seues festes, tenen representació de les tres cultures. Podem dir que eixa és una de les aportacions més importants que ofereixen a la nostra ciutat.
En les seues representacions interactuem amb el públic, escenifiquem distints oficis, un mercat medieval i les diverses classes socials. Tot això amb rigor històric i fidelitat a l’època. Els jueus practicaven la usura (préstec a alt preu) motiu pel qual també se'ls coneixia i se'ls odiava. Per això L’ALJAMA ironitza sobre eixe tema i en les desfilades llancen amb moderació, entre altres coses, monedes … de xocolata!
Són una de les colles que van participar activament en la creació de la Federació Colles de Castelló. Van estar en la comissió encarregada de l’elaboració dels estatuts de la federació, i va ser colla sòcia fundadora de la mateixa. Han participat i col·laborat durant molt de temps en els actes de la federació. Ara després d'uns anys de baixa han tornat a la federació de colles per a aportar les seues idees i experiència.
Una altra activitat ha estat la realització de distintes publicacions. Als anys 90 van realitzar publicacions dirigides a donar a conèixer diversos aspectes de l’aljama castellonenca, complementades amb articles festius, amb els quals van obtenir diversos premis de la Generalitat i de la Junta de Festes. També han convocat diversos concursos d’il·lustracions.
En la present dècada han editat unes publicacions dirigides al públic infantil “Arrels 1 contalles” i “Arrels 2 més contalles” sobre la nostra història, cultura, tradicions i festes, que es van repartir gratuïtament als col·legis de la nostra ciutat, i van ser utilitzades com a material didàctic i pedagògic. Tant és així que aquestes obres van tindre la seua continuitat en l'edició d'un cd‑rom interactiu denominat “Clic@rrels” basat en elles, col·laborant l’ALJAMA amb el Seminari d'Informàtica de Castelló i va distribuir gratuïtament el diari Levante. Tal ha estat l’èxit que, altres entitats festeres han agafat la seua idea i han decidit fer llibrets infantils o apartats en les seues publicacions per a les xiquetes i els xiquets.
Igual que aquells jueus errants, L’ALJAMA ha canviat d’ubicació al llarg del temps. El primer local social es va situar al carrer Gràcia (en ple barri jueu), posteriorment al carrer Farmacèutic Ramos, i actualment esta al carrer Sant Tomàs.
L’ALJAMA representa el passat, una part de la nostra història, però viu activament el present i les festes de Castelló.