GRUP CASTELLÓ, Associació d'Estudis Tradicionals
El Grup Castelló és l’agrupació de folclore més antiga de la ciutat de Castelló de la Plana. Fou fundat l’any 1.953 amb el nom de “Grupo de Coros y Danzas de Educación y Descanso”,posteriorment amb la democràcia passà a anomenar-se “Grup Castelló Danses i Cançons” i des del 1.995 pren l’actual denominació.La seua tasca es basa en la potencialització,promoció,recol.lecció i recuperació de les manifestacions populars valencianes,incidint especialment en el treball de camp.
TREBALL DE CAMP
Així i fruit de la tasca de recol.lecció ha pogut recuperar danses a la ciutat de Castelló i a diferents poblacions castellonenques, com ara les de: La Pobleta d’Alcolea i Palanques ( Els Ports), Culla, Ares i Vilafranca ( Alt Maestrat), La Jana i Vinaròs (Baix Maestrat), Benafigos, Atzeneta, Vistabella, Figueroles i Llucena (L’Alcalatén), Villamalur (Alt Millars), Cabanes, Vall d’Alba i Serra d’En Garceran (Plana Alta), Tales (Plana Baixa).
GRAVACIONS SONORES
El Grup ha editat,un L.P “Bureo i Soroll”,que després ha estat reeditat en CD,i un segon treball editat en CD,anomenat “Mel de Romer”, tots dos sobre temes que han estat fruit del treball de camp de l’associació.
EXPOSICIONS
Ha organitzat un total de set mostres sobre indumentària, danses i instruments.
1.988,”Elements de la Cultura Tradicional”a l’Ajuntament de Castelló i visitada per 4.000 persones.
1.991 “Vestimenta dels Veins del C/ Sant Blai”,on es va mostrar la vestimenta de la ciutat, a partir de la roba antiga propietat dels veins d’un dels carrers més emblemàtics de Castelló.
1.994 “Colors a l’Hivern” a la Casa Abadia de Castelló,on es presentava una completa mostra de la roba emprada per al temps de l’Hivern.
1.995 “Indufesta”El grup fou seleccionat per a exposar en aquesta fira de Mostres celebrada al recinte firal de València.
1.997 “Jornades de Cultura Popular a Castelló” on es van mostrar diferents models de vestits de danses rituals recuperades pel grup.
2.000 “Mostra col.lectiva d’Indumentària Tradicional” Amb motiu de la XVII Edició del Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó
2.003 “50 Anys del Grup Castelló” A la seu de la Fundació Davalos Fletcher de Castelló, i on es fa un recorregut per les diferents etapes viscudes per l’associació.
FESTIVALS INTERNACIONALS
Al 1.982, el grup Castelló va estar el promotor del Festival de Danses de l’Antiga Corona d’Aragó, que anualment es celebra a la ciutat de Castelló i del que actualment forma part del comité organitzador.
Ha participat a festivals realitzats a: Niça (França), Stutgart (Alemanya), Madeira,Lisboa i Barcelos (Portugal), Bruxel.les, Anvers i Bruixes (Bèlgica), Vychodnà (Txecoslovaquia), New Castle (Regne Unit), Bergam i Agriento (Itàlia), Bourg St Maurice (Suissa), Nova York (Estats Units), Pram (Aùstria), Novi Sad (Iugoslavia).
SECCIONS INFANTILS I JUVENILS
El Grup Castelló compta des de l’any 1.968 amb una secció infantil (la més antiga del país) i amb una secció juvenil des del 1.995. Han rebut diferents guardons i participat en festivals nacionals celebrats a Irun (Pais Basc), Montbau i Cantonigròs (Barcelona), Albacete, Múrcia,etc, i també als festivals de St Etienne (França), Zielona Gora (Polònia), Klagenfurt (Austria), St Julià (Andorra) i Salò (Finlandia).
L’any 2.003 va estar el promotor del Festival Infantil i Juvenil de Danses “La Mostreta”,que des del 2.003 i, cada dos anys, recorre un total de 8 localitats castellonenques, reunint a centenars de balladors i balladores per tal de garantir la continuitat de la tasca realitzada.
ESPECTACLES
Ha presentat un total de cinc espectacles sobre musica,balls,escenes,costums i vestimenta tradicional dels valencians i valencianes:
1.988 “Bureo i Soroll”,una mostra dels diferents balls inclosos a LP editat amb el mateix nom amb diferents escenes costumistes de treball,de diari i de Cerimònia.
1.996 “Danses de la Mediterrania” Un espectacle on es mostra el carácter mediterrani del folcore de la nostra terra.
1.997 ”Comarques” En forma de viatge,ens desplacem per les diferents comarques castellonenques a travers de la música i el ball tradicional.
2.002 “L’Embruix de la Dansa” On a travers de la dansa sentirem el fred,la foscor, el calor i la claror de les 4 estacions de l’any.
2.003 “50 anys d’Emocions” Amb motiu del 50e aniversari, on es mostra l’evolució del folclore a travers de l’evolució soferta per l’agrupació.
PROMOCIÓ DEL FOLCLORE
Al llarg de la seua trajectòria i també actualment, aquest grup té obertes varies linees per tal de promoure l’aprenentatge i la pràctica del ball,la dansa i la música tradicional valenciana. En aquest sentit, s’ofereixen classes de dansa a diferents nivells (alevins,infantils,juvenils i adults) al seu centre social,on també s’imparteixen classes de confecció de vestimenta costumista
També s’imparteixen tallers de ball valencià al Museu de Belles Arts de la ciutat de Castelló,amb periodicitat trimestral.
Ha organitzat xerrades,i tallers diversos a centres escolars i culturals per tal de donar a coneixer,la vestimenta,la dansa,els instruments i la música autòctona. A més a més ha estat el coordinador del cicle de conferències que sobre temàtica de balls i danses ha estat promovent el Museu de Belles Arts i on han participat antropòlegs, etnomusicòlegs,indumentaristes, i estudiosos de les diferents vessants del folclore valencià.
Anualment vé participant en diferents convocatòries com ara: Cavalcada del Pregó a Castelló, Espectacle festes Magdalena, Obra teatral del Betlem de la Pigà, Campanya d’”A l’Estiu Tot lo Mon viu” de l’Ajuntament de Castelló
A fi de presentar el nostre folclore com una manifestació vigent i útil dins la societat actual, darrerament ha estat organitzador de diferents Bureos,on amb roba de carrer es reuniexen centenars de balladors,músics,cantadors,i afeccionats per interpretar de forma lliure i espontània el ball i la música de les nostres comarques. Així anualment organitza un Bureo i Fira de Lutiers i Artesans a l’ermitori castellonenc de St Jaume de Fadrell, i ha estat també organitzador de bureos en altres localitats i festivitats castellonenques.