Gaiata 8: Portal de l'Om

S'anomenava al principi Sector de Santa Clara y adyacentes per ser aquesta plaça el centre neuràlgic. Estaven inclosos els carrers Major (fins a Colon), d'Isaac Peral, de la Barraca, de Balbàs, de Campoamor, dels Peixcadors, dels Caçadors, de Gumbau, del Bisbe Climent, de Cardona Vives, del Governador Bermúdez de Castro (primer tram) i el Camí de la Mar (dels Germans Bou).
 
En el canvi de 1983 li assignaren el nom de Portal de l'Om ja que precisament la porta de la murà que li donava entrada a la ciutat pel Sud, al carrer Major, deuria tenir prop un om plantat i per això se l'anomenava per aquest nom. En 1945 la gaiata es colocava a la plaça de Santa Clara però després de la reorganització es va traslladar a la plaça de Borrull.
 
Durant la primera època al sector estava l'estacioneta de la Panderola, el trenet que tan grans servicis donava tant als graueros com a la gent de Castelló, Almassora, Borriana, Vila-real i Onda, fins que desaparegué en 1963. També hi havia al sector la Casa dels Òrfens creada pel bisbe Climent; després de la desaparició de la Panderola en aquest lloc van estar una bona temporada els Jutjats. 
 

Edita FestaPèdia:

Associació Cultural Gaiata 8 "Portal de l'Om"