Gaiata 5: Hort dels Corders

Se li va assignar en principi el nom de Sector Plaza del Rey y adyacentes i tenia inclosos la plaça del Rei en Jaume I i els carrers de Bayer, de Sant Blai (primer tram), de Sant Vicent, de Pérez Galdós, d'Amadeu I, de la Cantereria, de Donoso Cortés, de la Fira, un tram de la Ronda del Millars i un tram del passeig de l'Obelisc.
 
En 1945 la gaiata es col·locava junt al monument del Rei però després de la reforma de la plaça, els anys 50, el lloc on es plantava era a un lateral del jardí central front a la Telefónica. En acabar les obres de la reforma de la plaça de l'Hort dels Corders ja es va traslladar a aquest lloc.
 
El nom actual del sector, com és fàcil de comprendre, deriva d'aquest hort que el gremi de corders tenia prop a la murà oest de la ciutat, que quan va ésser comprat per l'Ajuntament es va dedicar una part a la construcció de vivendes i l'altra es va urbanitzar com a plaça titulada de l'Hort dels Corders com a homenatge a aquest gremi.
 
Dintre del sector està la Plaça de Bous que es va inaugurar en 1887 i part del Parc de l'Obelisc; Durant molts anys ha estat la Delegació d'Hisenda i encara hui esta la Casa dels Metges. A la plaça de l'Hort dels Corders hi ha una escultura de Ripollés dedicada a la manipulació del cànem. Al creuament de l'avinguda del Rei amb la plaça de l'Hort dels Corders està el monument al Rei en Jaume I que en principi fou dissenyat per l'arquitecte Godofredo Ros de Ursinos.