Gaiata 3: Porta del Sol

Coneguda al principi com Sector plaza del Caudillo y adyacentes comprenia la plaça del Generalíssim (hui Porta del Sol), i els carrers de la Trinitat (fins al Rellotge), d'Enmig (fins als Quatre Cantons), de José Antonio (hui de Gasset), de Calvo Sotelo (hui de Ruiz Zorrilla), del General Mola (hui de Falcó), de Navarra (primer tram), de l'Hort de Mas, plaça del General Sanjurjo (hui del Real), d'Alloza (fins a la de Colon), del Poeta Verdaguer, d'O'Donell, de Balaguer (hui de Pasqual i Tirado), del Mestre Chapí i de Vera (tram final).
 
El nom de Porta del Sol és a causa que la plaça on es planta la gaiata es forma els afores de la murà junt a la porta sud de la mateixa que estava al cara-sol d'aquesta i es coneixia com la Porta del Sol. En aquesta es troben emplaçats: el Banc de Castelló que en 1929 es convertirà en Banc de València, l'edifici del Casino Antic, construït sobre la finca dels Tirado, l'Hotel Suizo (després Caixa Rural), el Banc Central, sobre l'antic edifici del Bar Negresco, el Mercantil (hui Viajes Orange), i la casa dels Pasqual. També estava el cine Saboya i la sala de festes Savoy, junt al cine.
 
La gaiata es col·locava, en principi, front al Banc de València, desplaçant-se després junt al Banc Central-Hispano. Era molt curiós veure arribar els capitalistes portant als muscles als toreros, quan havien quedat bé, a l'Hotel Suizo que era on estaven allotjats la majoria dels que torejaven a Castelló.
 
Al carrer d'Enmig era famosa la Geladeria Capri que va tenir uns anys de molta fama i era regida per Nini Zandomenego.