Gaiata 18: Crémor

A poc a poc la ciutat anava creixent cap a l'Oest, a pesar de la via i l'any 1984 hi havia un grup molt nombrós de gent que vivia a l'altre costat d'eixa via, per la qual cosa es va crear un sector totalment nou.
 
Aquest sector està limitat per la carretera de Ribesalbes, l'avinguda de Vila-real, el carrer de Gandia, el del Cardenal Costa, el de Vall d'Uixó i els afores. El nom se li dóna per recordar el propi barri que ja es coneixia pel Crémor a causa de la fàbrica de crémor, que és el tartrat àcid de potassa, que es produïa enllà i que s'emprava com a purgant en medicina i com a mordent en tintoreria. Eixa fàbrica estava situada al camí de l'Enramada que des d'aleshores es va conéixer com a camí del Crémor.
 
En aquest barri es va construir la primera instal·lació tennística amb tres pistes i el conegut xalet que encara es manté a l'actual carrer de Vilafamés. En l'actualitat està també la Universitat de Castelló amb tots els beneficis que porta tenir-ne una. Hi són també els dipòsits d'aigua de la Foment i fins fa ben poc les instal·lacions esportives del Bovalar. També esta inclosa la primera ciutat-jardí, que es va construir a l'avinguda de Vila-real, amb aquells masets tant bonics que hem pogut arribar a veure i que a poc a poc van desapareixent. El soterrament del tren l'any 2000 hadonat al barri corresponent a aquest sector una millora urbana molt considerable.
  
Al principi la gaiata es col·locava al Passeig de Morella però la comissió l'ha traslladada a la plaça d'Espanya.