Gaiata 11: Forn del Pla

Al principi es va anomenar com Sector Glorieta de San Roque i comprenia el carrer de Sant Fèlix (segon tram), de Sanahuja (segon tram), la plaça d'Isabel la Catòlica, els carrers de Sant Roc, de la Sagrada Família, d'Espartero (hui d'Almansa) i fins els afores. La gaiata es plantava al jardí del carrer de Sant Roc.

El nom de 1983 li ve al sector pel forn que va fundar el bisbe Climent per a fabricar el pa per als òrfens de la seua casa, ja que estava situat al pla de Sant Roc en l'última illa de cases del carrer de Sant Fèlix, a la cara nord, i per eixa raó el van anomenar Forn del Pla. Quiqueta la Pigà va tenir aquest forn durant uns anys i per Nadal feia representar un betlem, tradició que ha sigut arreplegada per Miquel Peris en la seua contalla El Betlem de la Pigà que des de ja fa més de 25 anys es representa per Nadal al Teatre Principal.

Des de sempre en aquest sector comença la processó de penitents i la desfilada de les gaiates fent-se front a l'antic forn la cerimònia de les Tres Caigudes.

Al sector estava l'antiga Casa de Socorro a la plaça de l'Ereta (Isabel la Catòlica) i l'ermita de la Soledat (al carrer de Sant Roc), encara està l'escola del Bisbe Climent. Aquest sector és el que va guanyar el primer premi de gaiates l'any 1945 amb la Pobilla i amb fanecaes, dels caragols rampants.

Foto: