Festes de Sant Roc de la Donació

Miquel Eixau i Barreda                  
 

Amb forma de Caminàs, augmentatiu de camí, es coneix un llarg itinerari per tot el litoral castellonenc. Paral·lel al vell camí preromà es troba el camí de la Donació, (de Dalt i de Baix), ja conegut durant el segle XVI; el Camí la Donació constitueix el  límit tradicional entre l’horta i la marjal. És ací on, fruit de l’interès de Robert Nebot i Talens i Miquel Eixau i Barreda, neix l’Ermita de Sant Roc de la Donació per acomplir el vot que havien establert amb el sant. Les obres s’enceten el 23 d’octubre de 1998 essent el mestre d’obres Esteve Castellet i García, de la Pobla Tornesa.
La seua benedicció es du a terme el 19 de setembre de 1999 per mossèn Àngel Portolés i Llorens.
La seua factura és xicoteta, 3 metres de llarg per 3 metres d’ample, i a una sola caiguda, el paviment, de fang, procedeix d’una casa d’Almenara del segle XIX. Tanmateix la teula que cobreix la capella formava part de l’antiga casa de la pintora castellonenca Carmen Soler (la Palometa).
Al seu interior, l’Ermita allotja a més de la imatge modernista de Sant Roc, la Mare de Déu dels Desamparats i Sant Ramón en memòria dels pares de Robert; la Mare de Déu del Carme en honor a la padrina de Miquel, Sant Pere patró dels “graueros"; Sant Miquel per ser l’antic patró dels llauradors del País Valencia, la Mare de Déu del Roser pels sentiments “rosarieros” dels propietaris, la mare de Déu del Lledó patrona de Castelló , i una relíquia de santa Genoveva Torres, l’única santa de la província de Castelló.
La campana de l’ermita està batejada amb el nom d´Amparito.
Cal dir que el color blanc és el color litúrgic de sant Roc, però el color roig és el que hem triat per a representar  a sant Roc de la Donació, doncs el roig simbolitza l'amor,  i el goig .
A l'ermita, a més de la seua festa anual que té lloc el tercer diumenge de setembre, també tenen lloc altres actes de caire cultural i solidari cada 16 d’agost festivitat de sant Roc. També des de l’any 2000 la romeria de la Magdalena , que ve des del Grau pel camí de la Pedrera li rendeix homenatge a sant Roc, al temps que els romers afegeixen a la seua canya, a més de les cintes  verdes i blaves, la roja que representa a sant Roc. El dia 24 de juliol de l’any 2004 va ser entronitzat un retaule ceràmic amb la imatge de sant Roc al cim del Penyagolosa tot mirant cap a Castelló, i des d’aquell dia sant Roc porta al seu bàcul una pedra agafada al cim.
L’excel·lentissim Ajuntament de Castelló li va concedir  la medalla de la ciutat.
En el mes d’octubre de 2005 entràrem a formar part de l’Associació Europea d’Amics de Sant Roc, amb seu a Roma.
En les tardors de 2007 i 2008, respectivament, es beneïen la creu de terme i la capelleta de camí on es rep a la romeria grauera que va cap a la Magdalena. L’any 2009, per tal de commemorar el desè aniversari de l’ermita, el món del art i la cultura li han rendit homenatge: el poeta Vicent Serra, li han composat uns nous goigs, les pintures de Lorenzo Ramírez han plasmat distints moments festers de l’ermita, les notes musicals de la Marxa Sant Roc de la Donació, del mestre José Gargori, han ficat la música en aquest raconet de l’horta de Castelló.   

Foto: