Federació de Grups Folklòrics de Castelló de La Plana

Els grups folklòrics de Castelló han tingut i tenen el seu petit recorregut dins la història de la nostra ciutat, participant en actes festius i culturals així com aportant elements de la cultura popular valenciana a la tradició local.

     La seua presència és contínua i allà on hi ha festa o celebració els grups folklòrics procuren estar presents per a aportar la música, el ball, la indumentària i les cançons populars valencianes com a complement indispensable en l'acte festiu.

     Aquesta aportació que tant aprecia el públic castellonenc, recompensa l'esforç que cada associació folklòrica realitza al llarg de l'any. Els assajos són la columna vertebral de tot grup on es preparen el balls i es coordinen els elements musicals, coreogràfics i de dansa. Els grups a més es dediquen intensament a la difusió del patrimoni musical tradicional amb escoles i tallers d'adults i menors. Familiaritzant així les noves generacions als ritmes i gestos d'una manera pròpia de viure la festa, de viure la cultura i la tradició que ens identifica, als valencians i en especial els castellonencs.

     Tot aquest costum folklòric porta més de cent anys de pervivència, uns grups de persones darrere d'uns altres han persistit en la tasca de recuperació i de difusió dels balls i cultura tradicional. Uns han aprés d'uns altres, músics i balladors, així creant una llarga cadena humana que traspassa el temps, connectant el romàntic segle dinou amb el tecnològic segle vint-i-un que estem encetant, passant per tot el segle vint, convuls i canviant.

     Fa dos anys quasi tots els grups folklòrics locals, dels existents l'any 2012, van prendre el compromís de federar-se, d'unir esforços, d'ajudar-se, de conèixer-se millor i de valorar-se. Una aposta ferma de col·laboració davant els nous reptes que tota associació cultural té al seu davant. La crisi econòmica s'ha engolit moltes activitats culturals i les noves tecnologies han obert vies de divulgació diverses i àmplies. Unint esforços els grups pressionen organismes públics per tal d'incentivar les activitats culturals i tradicionals; així com s'esforcen per a adaptar-se a les noves xarxes de comunicació i de divulgació.

     Així és com any rere any a Castelló se celebra, amb gran acolliment popular i de la mà de tots o part dels grups federats, el Festival de Danses de l'Antiga Corona d'Aragó, els tallers i la ballada popular del Ball Perdut, la ballada festiva del Ball Perdut en la processó del dia de la Mare de Déu de Lledó i la Temporada de Folklore al Teatre del Raval on cada grup mostra els treballs d'escena més recents.

     A aquest treball en conjunt cal afegir el recolzament que uns grups donen a uns altres en la realització d'actes o activitats organitzades a mode particular. Es comparteixen músics, balladors, informació musical i de balls; a més de l' assessorament coreogràfic i d'indumentària. Els grups folklòrics acostumats a anar cadascun “a la seua”, han trobat en la Federació el caliu de la companyor; També el repte de fer les coses bé, de valorar-les i de saber enriquir la paraula “folklòric” menystinguda en moltes ocasions.

 

     És així com la primera i única federació valenciana de grups folklòrics locals s'ha avançat al present, mostrant una línia a seguir i una possibilitat de futur en el dur camí de seguir endavant, d'estar ballant, cantant, fent festa a Castelló per Magdalena, per Nadal, a l'estiu, al florit maig, tot l'any per la festa i tot l'any per la tradició.

     La federació està oberta a totes les associacions folklòriques locals que desitgen afegir-se al projecte basat segons els estatuts en:

  • Coordinar esforços dels grups federats.
  • Representar els grups federats davant les institucions públiques i privades.
  • Vetllar per la dignitat del folklore valencià a la ciutat de Castelló.
  • Fixar criteris de qualitat a les diferents activitats folklòriques locals que s'hi participe públicament com a Federació.

 

 

     Actualment està formada per l'Associació d'Estudis Tradicionals Grup Castelló, l'Agrupació Folklòrica El Millars, el Grup de Danses Forcat, l'Escola de Dansa Castelló i el Grup Ramell.

Foto: