Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló

La Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló naix de la necessitat a Castelló d’impulsar, d’agermanar, d’ajuntar esforços per fer que el nostre món, el món de la dolçaina i el tabal, tinga el lloc que realment es mereix a la cultura local. La dolçaina i el tabal han experimentat un creixement sense precedents al nostre territori; passant de ser uns instruments populars però que tan sols un nombre reduït de músics en sabien fer-ne ús fins arribar a l’actualitat on Castelló es la ciutat del País Valencià amb més colles de dolçaina i tabal podem trobar. Encara així, la dolçaina i el tabal tenen encara un llarg camí per davant que cal ajudar a recórrer. Per tant, aquesta federació treballa i lluita per organitzar tallers, xerrades, cicles de concerts i un llarg etcètera. En definitiva, en realitzar totes aquelles activitats que siguen necessàries per tal de dignificar la figura del dolçainer i el tabaleter a la ciutat.

En els seus començaments, aquesta federació ha estat fundada per quatre agrupacions culturals de la ciutat de ben reconeguda trajectòria als nostres carrers: la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, la Colla de Dolçainers i Tabaleters “Xaloc”, la Colla de Dolçainers i Tabaleters “El Soroll” i la Agrupació Musical “Xarançaina”. Recentment, l’Agrupació musical “Tràivola” s’ha federat per tal de buscar els mateixos objectius tots junts.

Des d’ací convidem a totes aquelles associacions que vulguen formar part d’aquest projecte que no ho dubten i es fiquen en contacte amb nosaltres a través de les colles federades o de les nostres xarxes socials.

A l’abril de 2017 la Federació es va presentar públicament en un espectacle musical a la Plaça Major de Castelló on van participar més de 100 músics en escena mostrant les vessants tradicional i moderna d’aquests instruments. Tradició i modernitat que van anar alternant-se a l’espectacle per mostrar que la dolçaina i el tabal son instruments de carrer i populars però també ho son de concert.

Recentment, la Federació de Dolçaina i Tabal de Castelló va estar guardonada amb el Premi Onda Cero a la Música per el seu treball “per la dignificació d’uns instruments que han sigut sempre la veu de la cultura popular i que han sabut evolucionar per tindre entitat en qualsevol altre fòrum musical”.

Foto: