Colla LA FONT TRENCÀ

Eren anys de joventut, de rialla compartida i de fer-se un cigarret a mitges. Al seu món hi havia il.lusió per viure i gaudir de la festa.
     Aquell grup d´amics joves tenia el costum d´aplegar-se a la plaça de l´escultor Adsuara per tal d´anar de festa o, simplement, perquè els feia goig de sortir a passejar pels seus voltants.
     En aquella plaça hi havia bancs, un petit jardí amb pomells d´arbres i, al mig, un brollador.
     Al vespre, a poqueta nit, aquella plaça humil i alhora entranyable, s´omplia de tot tipus de gent que hi anava per tal de passar l´estona. No obstant això, hem de dir que per a aquell grup d´amics la plaça del molt il.lustre escultor castellonenc es va convertir en un lloc emblemàtic de trobada i també de festa.
     La font d´aquella plaça estava trencada, i això els feia gràcia. Com que eren anys de viure la festa al carrer, aquell grup d´amics va decidir formar una colla que, amb el temps, van anomenar LA FONT TRENCÀ, en memòria d´aquell brollador trencat.. Amb tot, la colla va nàixer oficialment l´any 1982.
     Per als membres d´aquest col.lectiu, el nom de la colla els duu records que els fan sentir, potser, una certa melangia. No obstant això, aquest nom també els ompli d´orgull, perquè els fa reviure els seus començaments festers que van estar reblits d´esperances i d´aspiracions festívoles: un orgull que assimilen, fins i tot, quan escolten el pregó de Bernat Artola que parla de “l´orgull de genealogia”.
     El logotip de la colla potser ho diu tot: representa una font amb tres vasos sobre un senzill pedestal de rajola. L´aigua brolla del vas superior en forma de columna descendent. Al capdamunt de la font, una gaiato magdalenenc s´enlaira com a símbol inequívoc de festa.