Colla GARXOLÍ DEL SENILLAR

La colla GARXOLÍ DEL SENILLAR es va fundar l´any 1991. El nom de la colla va ser elegit d´entre els personatges mitològics que apareixen a l´obra de Josep Pasqual i Tirado titulada Tombatossals. Contalles de la terra. Segons diuen aquestes collers, l´atzar va ser la causa que motivà l´elecció d´aquest nom tan singular.
     En efecte, Garxolí del Senillar, príncep de Montornés, és un personatge nascut de la ploma de l´autor lletraferit Josep Pasqual i Tirado. I, segons conta la contalla, el príncep, enamorat de la infanta- filla del rei Barbut- va ser qui, “...més cremat que caracuca i volant com un catxerulo” va declarar la “ guerra i gaiato” a la poderosa colla del gegant Tombatossals. El príncep, finalment va ser vençut a la famosa batalla del castell de Montornés.
     D´altra banda, cal dir  que “Senillar” és un lloc plantat de senill, planta herbàcia perenne de la familia de les gramínies (Phragmites communis), de fulles linears, tija prima no lignificada i de flors en panícula grossa i ramificada, violàcia o de color de palla.
     Senillar –segons Gimeno-Arasa (1993). La toponímia del terme municipal de Castelló de la Plana. Castelló- forma part dels topònims d`origen català que ha de correspondre a un creat durant els primers segles d´ocupació cristiana i s´inclou dins d´un grup nombrós de noms de vegetació com ara el Bovar, l´Estepar, el Palmeral..., que caracteritzava antigament les partides del terme municipal de Castelló de la Plana.
     Aquesta colla va sorgir d´un equip de fubolí i –segons diuen- es consideren uns lluitadors com el príncep Garxolí del Senillar. Per a aquests collers el nom de la colla significa “lluita i germanor” entre tots el col·lectius festers per  tal d´aconseguir unes festes més grans o solidàries.