Colla GARÚ

     Aquest col·lectiu va sorgir com a conseqüència de l´amistat que existia entre un grup de companys de col·legi que es coneixien des de la infantesa. Tots havien estudiat al Col·legi Públic Herrero i, més tard, van haver de continuar els estudis mitjans a l´Institut Penyagolosa, on van compartir inquietuds intel·lectuals i també anhels jovenívols. A aquest nucli inicial s´hi van afegir noves amistats fins a l´any 1986, en què van decidir de formar una associació cultural i festera.
     L´origen del nom de la colla és un misteri. El mot que dóna nom a la colla va sorgir durant una acampada d´amics a Montanejos (l´Alt Millars). Un dels campistes repetia de manera insistent l´expressió: “la figa de Garú”. Potser aquell campista no sabia el que estava dient, però, en un tres i no res, li havia posat nom a la colla.
     Segons la informació que hem recollit, l´expressió “garú” (en francés, garous) correspon a la planta que nosaltres coneixem com a matapoll (Daphne gnidium), la qual ha estat estudiada en un altre capítol d´aquest treball. A Colòmbia, aquesta expressió és un gal·licisme que s’utilitza per a anomenar els metges. A més a més, el diccionari recull el mot “garut”, nom d´una ciutat de la Indonèsia, situada a l´oest de l´illa de Java.
     Amb tot, aquest mot enigmàtic i “exòtic”, que van nàixer d´una anècdota, s´ha  convertit en el nom que identifica aquest col·lectiu fester. Un nom que duen amb orgull i que mai  no han pensat de canviar-lo.