Colla ELS XAMARRUSQUERS

     L´any mil nou-cents noranta va nàixer a Castelló una nova colla, la colla ELS XAMARRUSQUERS, una colla formada per un grup d´amics molt jóvens, però amb uns propòsit molt clar, el de créixer d´any en any i de participar en les activitats de les festes que rememoren la història i tradició del nostre poble.
     Després d´elaborar els estatuts, van escollir un nom; un nom que els va portar temps i cavil.lacions a tots els membres de la colla, però volien un nom que reflectira tot el que representen: Xamarrusquers. Aquesta és una paraula antiga que s´usava per definir els jóvens alegres, divertits i que anaven junts a al festa.
     Si fem un repàs xicotet a la bibliografia valenciana antiga, sempre trobarem al.lusions d´aquesta paraula que ens porta a definir aquesta colla com a “Xamarrusquers”: “Algun romanç o col·loqui... el qual...devia ser jamarrusquer i jocant en alt grau”, Martí G.,mod. II, 315. “Per a músiques chamarrusquers i molt nomenades ,cap com la de Benasau”, Ensisam 262.
     Quan se cita aquesta paraula ens fa esbossar un xicotet somriure, perquè la gent sap i endevina que està davant d´una colla amb ganes de passar-ho bé. Per als components d´aquesta colla ser “xamarrusquers” consisteix, principalment, a ser una persona preocupada per l´entorn cultural de la seua ciutat, i també tenir ganes de participar activament en les festes, però tot açò vist des de la diversió i el bon humor.
     Els components d´aquesta colla esperen que aquest nom els acompanye durant molt de temps i, encara que la joventut s´anirà perdent poc a poc, desitgen que els qualificatius d´alegres i de divertits seguisquen definint-los els anys en aquestes festes entranyables.