Colla EL XIULIT

Com en moltes altes colles, la colla EL XIULIT ha de fer un pas arrere en els anys per a trobar el perquè d´aquest nom i els inicis de la creació de la colla. En aquest cas, segons ens conten els primers components del grup, vers l´any 1980 ja caminaven, i caminaven per la ciutat de Castelló quan aquesta es trobava en festes. Com tots sabeu, en aquestes dates els carrers de la ciutat s´omplin de gent per a gaudir de la festa. En aquestes condicions, doncs, el fet més normal que els passava era que, com anaven en grup, aquest sempre es dividia i acabaven cada un per un costat. Quan açò passava, un membre de la colla feia un “xiulit” molt peculiar i característic, i així tothom sabia on trobar la resta del grup per a poder reunir-se i que ningú no es perdés.
     El xiulit és el so que es produeix xiulant, que consisteix a fer un so o una sèrie de sons musicals expel.lint l´aire amb els llavis contrets o tibants, sols o amb l´ajuda dels dits. Altres accepcions d´aquest mot que podem trobar són: pruduir un soroll imitant  certs animals, instruments, el vent, etc. Entonar una melodia xiulant. Cridar a algú o a un animal fent-li un xiulit, per últim, s´utilitza per a desaprovar l´actuació d´algú amb xiulets.
     Per als membres d´aquesta colla, el xiulit és un crit a la reunió dels amics, un símbol d´alegria i un acte de germanor. I tots junts esperen seguir xiulant en aquestes festes durant mots anys, per tal que la colla mai no es perda del camí que van començar a recórrer tots plegats.