Colla EL TOLLET

     En la Magdalena de l’any 1.999 va nàixer la COLLA EL TOLLET, formada per un grup d'amics  que al llarg d’aquests anys han acabat sent com una gran família Magdalenenca. L'any 2.000 va ser el de la legalització com a associació cultural i el 2003 el de la inscripció  en la Federació de Colles de Castelló. La decisió d'adoptar el nom d´ EL TOLLET fou a causa del fet d’estar la seua seu social en el barri de la Gaiata EL TOLL, concretament en el carrer Ebenista Hervás, els membres van decidir adoptar l'esmentat nom.
 
     La paraula TOLL fa referència a una part del Raval de Castelló de la Plana de finals del segle XIX. A l’època medieval es trobava  l'eixida d'un dels portals de les antigues muralles que amb el pas del temps es  convertiria en la plaça EL TOLL en un moment en què la ciutat anava  ampliant-se més enllà del primitiu límit medieval. La configurada plaça EL TOLL, desembocadura del carrer Major i eixida  fins a l’horta, va anomenar-se Maria  Agustina a principis  del passat segle. La paraula TOLL també la podem definir com: lloc profund d’un riu, sèquia o font, on l’aigua és neta i té poc moviment. TOLLET és el seu diminutiu i significa:  massa d’aigua o d’un altre líquid, molt prima, escampada per terra.
 
     En el logotip de la COLLA EL TOLLET el nom està representat per cercles concèntrics, i l'esperit de la COLLA, que des de la seua fundació ha marcat totes les festes de la Magdalena, està indicat   per la cullera i la forquilla de fusta  en al·lusió a la gastronomia, i per  l’estoc en referència als bous.
 
     La gastronomia és tan important per a la nostra COLLA, que no podem parlar del TOLLET sense parlar de la seua cuina, de les  seues cuineres i cuiners –tots membres de la colla-, de la seua  carta de plats per a la setmana de la Magdalena, que no per ser coneguts de tots els amants de la cuina mediterrània deixen de meravellar per la seva exquisitat  al paladar més exigent. El secret del resultat final de tots els plats que es cuinen en LA COLLA està en les ganes, la il·lusió, el bon fer - fins i tot podríem dir la professionalitat-  de les seues cuineres i cuiners.
 
     Els  bous són el segon factor que condiciona LA COLLA en la Setmana Gran de Castelló, però, més que per l'afició als bous, per tindre dos representants de la festa que desenvolupen en la plaça de bous oficis tan antics i representatius com l´encarregat de la capella i el corretger.  Dèiem que influeixen  en la dinàmica de LA COLLA perquè les seues  especialitats culinàries, a l'igual que el seus torns de neteja, estan supeditats al seu quefer en la plaça.