Colla EL SOROLL

     Va ser cap a l´any 1984 que va sorgir aquesta colla. En aquell moment la colla estava formada només per vuit membres. Eren un grup d´amics que amb el saquet al coll recorrien Castelló “a peu”, sopaven a les placetes i, amb la bóta al llom ja que no tenien un cau on poder reunir-se. La intenció d´aquests era fer sonar la dolçaina però, com era el primer any que tocaven aquest instrument i, com que el nom més adequat per a ells era el de colla EL SOROLL I LA POLSEGUERA. Tot i que més tard van creure que aquest no era massa llarg i es van quedar únicament amb el de la colla EL SOROLL.
     La definició que ens dóna Alcover d´aquesta paraula diu que “el soroll és un so o conjunt de sons que no és de veu humana ni d´animal. També, figuradament, fer soroll és fer molta impressió, o fer parlar molt de si”.
     Per als membres d´aquesta colla, el nom de “soroll” s´identifica totalment amb el col.lectiu que representen ja que diuen que “on hi ja sorollero es fa de notar” perquè quan hi ha un sopar sempre se sent una dolçaina i un tabalet, i a les reunions acaben tots afònics del soroll que fan. És a dir, per a ells el soroll és sinònim de festa.
     Ara, amb el temps, aquesta colla ha crescut considerablement pel que fa al nombre de membres; han aconseguit tenir un cau per tot l´any i a més a més, han aprés a tocar bé la dolçaina. Ara, només els resta el nom de “soroll”, però aquest mot els acompanya, alhora que els recorda aquells anys de sopars a les placetes i els peus unflats de tant de caminar.
 

ASSOCIACIÓ CULTURAL “COLLA EL SOROLL”
 
Fa 25 anys, corrent l’any 1983, un grup d’amics, provinents del món de les gaiates, ens vam reunir per l'interès que sentíem per la musica de la dolçaina i el tabal i després d’uns mesos assajant, ens vam dependre tres cançonetes i ens vam tirar al carrer.
Eren les festes de la Magdalena i ens passejàvem per tot arreu amb la dolçaina i el tabal, fent rotgle en quasi totes les placetes.
L’any 1984 li vam posar nom a aquest grup i, després de moltes deliberacions, vam decidir el nom de COLLA EL SOROLL, pel soroll que sempre fèiem amb la dolçaina i sobre tot amb el tabal de Manolo.
En un principi érem 18 membres que, amb el saquet al coll i la bóta plena de vi participàvem en tots els actes de la setmana de la Magdalena, sense perdre’ns res, a peu per tot Castelló, ballant a les revetlles de la plaça Major, com a “Jurats de Focs” en el concurs de Castells, com ajudants en l’imposició de bandes de la Reina, etc.
Dins de la Colla, el grup de Dolçaina i la colla van anar creixent i  després d’uns anys vam arribar a ser més de 60 membres. Per aquells anys vam tindre el nostre primer cau, on ens reuníem tots el divendres per sopar i el primer divendres de més tocava reunió i pagar la quota. Vam fer un motoret (L'Alqueria del Soroll) amb el què vam guanyar el 2º premi del concurs de carros engarlandats. A més a més fèiem festa al carrer del cau (el carrer Sanahuja), sopars de germanor amb altres colles, truites de creïlles monumentals(que, més que monumentals, era a l`hora de girar el paelló, perquè sempre ens caie alguna a terra i la meitat de la colla ens quedàvem sense sopar).
Des del primer any que es va recuperar la tornà, la nostra colla ha participat activament, tenim l’honor de portar la Reina i la seua cort d’honor en el nostre motocarro per a fer la tornà fins al convent de les monges.
Una de les activitats millors de la colla eren les famoses “Acampaes”, on ens reuníem tots (per fartar i divertir-nos) per tot arreu de la província i sempre amb la dolçaina i el tabal per animar les vetllades. Quins records més bonics!!!!!
Les primeres actuacions de la colla de dolçainers El Soroll van ser les despertades a les gaiates la Setmana Gran i actuen en les seues presentacions.
L’any 1993 vam organitzar el Primer Aplec de Dolçaina i Tabal de Castelló” dins de la setmana de la Magdalena i en el què vam poder ajuntar més de 400 músics de tota la província de Castelló, València, Alacant i Tarragona. Totes les colles convidades van participar en el pregó.
L’any 1994 vam fer el 2º Aplec, però aquest any en les festes de Lledó, també amb moltíssima participació de colles de Castelló i de tota la Comunitat Valenciana.
Com a colla de dolçainers hem participat en molts aplecs  i festes dels pobles com ara  Petrer, Almedíjar, Las Parras de Castellote, Sorita, Matadepera de Barcelona, Tales, Vila-real, Benicarló, Sant Rafael, Ulldecona, Almassora, Orpesa, Borriana, etc.
Tots els anys participem en les trobades veïnals de dolçaina i tabal i també en L’homenatge a la Dolçaina i el Tabal que es celebre dins de la setmana de la Magdalena i en el que l’any 2007 vam tenir l´ honor de ser els homenatjats, orgull que portem tots els membres dins del nostre cor, ja que és un reconeixement molt gran per a tots nosaltres i del què estem molt agraïts
Dins  d’aquesta associació hi ha hagut molts membres vinculats amb el món de la festa: Pregoners infantils (Vicente), Presidents de Gaiata (Ernesto i Paco), Presidents de Gaiata infantils (Oscar), Dones de companya, Madrines i Dames de la Ciutat (Gemma), Majorals de les festes de Sant Fèlix de Cantalici, (Família: Tirado-Belles, Martínez-Sales, Segarra-Mondéjar i Casalta-Monfort), xiquetes que ballen en grups de balls regionals (Lorena i Gemma),  cosa que ens ompli d’orgull perquè així quede manifest l’arrelament d’aquesta colla per tot el patrimoni fester i cultural de la Nostra Ciutat i l’amor que tenim per lo nostre, per les nostres tradicions i pels nostres orígens .
La gent fundadora de la colla el Soroll s’han fet majors, els xiquets i xiquetes que dormien al motocarro ja són pares, estan casats, tenen nuvi i per lo tant molts Sorolleros són ja iaios,  però quasi tots estan vinculats encara al món de la festa.
En l’actualitat membres d’aquesta colla formen part del món de les gaiates i des d'aquí continuen la seua tasca per la dolçaina i el tabal, organitzen l’any 2008 el primer Aplec de Dolçaina i Tabal en la Gaiata 10, amb nombrosa participació de grups de la ciutat, unint d’aquesta manera  dos ens festius: colles i gaiates amb els què estem molt vinculats.
El grup de dolçaina i tabal continua la seua tasca amb quasi tots els membres fundadors i amb  nous membres portant el so de la dolçaina i del tabal per tot arreu.
 Aquest any, en el què celebrarem el nostre 25 aniversari, ens tornarem a reunir tots(per sopar, està clar) i recordarem amb enyorança totes les vivències compartides dins de la nostra benvolguda COLLA EL SOROLL.

Foto: