Colla EL PARDAL

Als finals del anys vuitanta un grup de jóvens que volia participar d´una manera activa a les festes de Castelló van decidir dur endavant un ambiciós projecte fester que es va anomenar “La Colla”.
     Després de viure algunes edicions de les festes  de la Magdalena i, una vegada assolida la idea de colla, van haver de donar-li un nom i una imatge genuina. Es va proposar un vertader allau de noms, però, a la fi, solament un va convéncer tothom. Aquest nom va ser el proposat per un dels socis fundadors, que l´usava per a titular la travessa que, setmana rera setmana, feia amb el seu oncle. EL PARDAL va ser, finalment, el nom elegit per a identificar la colla. Un pardal –no cal dir-ho- magdalenenc, amb el rotllo, la canya, el mocadoret i la bóta de vi. Un pardal fester i de carrer.
     Es tracta, doncs, d´un ocell que pertany a l´ordre dels passeriformes i de la familia dels plocèids. Al País Valencia, aquest pardal comú és l´espècie Passer domesticus, de bec fort, cònic i una mica tombat en la punta. Té un plomatge rogenc-terrós per l´esquena, les ales i la cua; i grisenc pel ventre, amb un collar negre. Con que es tracta d´un pardal “domèstic” fa el niu, principalment, per teules i forats de les parets de les cases; per la qual cosa també s´anomena pardal “teulader” (o simplement teulader i teuladí) i pardal vilero o de vila.
     Aquest pardal magdalenenc, simbolitza un grup d´amics que, amb afecte, vol gaudir les festes de Castelló amb la ferma convicció de traure la festa al carrer i fer que els jòvens participen més dels jorns festívols.