Colla EL MAGRE

“Ser de la colla...”, significa pertànyer al grup o col.lectiu de què es parla. Ser de la colla EL MAGRE significa, necessàriament, pertànyer a la família dels “Magres”. I això perquè el magres, un bon dia, es van aplegar deliberadament al caliu de la llar i van formar colla.
     Aquest col·lectiu fester es va fundar l´any 1990. El nom de la colla- evidentment- prové del malnom Magre, mot amb qui era conegut el besavi d´aquest clan que un dia va decidir-se fer-se colla.
     Heu de saber que “el magre” era un llaurador de debò, un d´aquells hòmens de gorra i brusa negra que, amb la suor del seu front i el bategar del seu alè van contribuir perquè la ciutat de Castelló de la Plana es fera gran. El Magre, a banda de la feina camperola, engreixava porcs per al consum casolà. Aquesta darrera activitat potser va determinar el seu malnom o renom.
     El pernil que figura com a motiu del logotip de la colla ho diu tot: el magre, una carn sense gens ni mica de greix que alimenta la festa amb el seu perfum olorós.
     Finalment, per aquests collers el mot que dóna nom al col.lectiu té una doble significació. Primer, perquè representa un sentiment familiar que els recorda les seues arrels més profundes. I segon, perquè significa orgull de genealogia i un homenatge de fidelitat envers els seus avantpassats. Pel que fa a això, cal dir que a hores d´ara, el iaio és el president honorífic de la colla i que, de vegades, encara participa dels actes que organitzen.

Foto: