Colla DE DOLÇAINERS I TABALETERS XALOC
La Colla “XALOC” es va crear a l’estiu de l’any 1999 com una Associació Cultural de Dolçainers i Tabaleters. Des d’aleshores el nostre interès ha estat difondre la música de dolçaina i tabal participant en tots aquells actes en els què se’ns hi ha requerit; presentacions de Gaiates, processons, despertades, cercaviles, trobades de Colles de dolçainers i tabaleters, .......
A més a més; amb la intenció d’oferir a Castelló una varietat més de fer festa, des de la Magdalena de l’any 2004 se’ns va ocórrer crear una Esquadra de Trabucaires que representés a personatges històrics de la resistència popular, guerrillers castellonencs de la guerra de la Independència de principis del segle XIX que van actuar a les nostres muntanyes; combinant així la música de la dolçaina i el tabal amb el soroll i l’olor de la pólvora.
La nostra colla va nàixer per la inquietud d´un grup d´amics, per divulgar la música tradicional de la nostra terra, que, com ja us podeu imaginar, aquesta música està composat principalment de peces per a dolçaina i tabal, dos instruments característics per amenitzar els dies de festa, en processons, passacarrers i despertades, pel so tan agut en forma de melodia que presenta la dolçaina i per l´acompanyament rítmic que fa el tabal. Segons la finalitat o el propòsit de la festa, s´interpreten diferents i variats gèneres de cançons, que poden ser: polques, havaneres, valsos, dianes, simfonies, balls, jotes,…
En l´actualitat, la nostra colla, està formada per “vint-i-un músics”, dels quals som: nou tabals (o percusionistes) i dotze dolçaines, encara que sovint ens acompanyen molts amics i familiars.
Tot i que la creació de la nostra colla és molt recent, molts de nosaltres tenim experiència com antics membres d´altres agrupacions amb finalitats semblants. A més a més, alguns han participat com a monitors de l´Escola Municipal de Dolçaina i Tabal de Castelló. En la actualitat, alguns de nosaltres pertanyem i col·laborem amb altres grups que necessiten l´acompanyament de la nostra música, com per exemple: grups de dansa, d´animació, de dimonis, teatre, etc.
Les nostres inquietuds són les nostres finalitats, i les tenim arreplegades als estatuts de la Colla, que són:
Potenciació i divulgació de la música tradicional interpretada amb la dolçaina i el tabal.
Investigació del repertori tradicional popular de tot arreu de l´àmbit d´aquest instrument.
Aplicació de la metodologia instrumental de la dolçaina i el tabal a altres modalitats musicals.
Difusió de la indumentària, els costums i les tradicions al voltant d´aquests instruments.
Participació a qualsevol acte que contribuiria al coneixement de la música interpretada amb dolçaina i tabal.
Recol·lecció i recuperació de l´inventari musical de les nostres comarques, tant en l´ambit exclusivament musical com altres que van acompanyats d´altres manifestacions artístiques com, per exemple, la dansa.
El nostre nom, Colla de dolçainers i tabaleters “Xaloc”, va sorgir de la Rosa dels Vents. Tots els músics vam acordar que volíem fer una comparació de la figura del dolçainer amb un vent, perquè aquest personatge ha de bufar tan fort com el vent per a cridar tothom a participar de la festa, (els membres de la Colla que toquen el tabal van estar d´acord amb aquest nom perquè diuen: “que encara que aquest nom no representa la manera de tocar el nostre instrument,… no està malament, canviar d´aires! …”). D´entre tots els vents van triar Xaloc, que bufa del sud-est.
La Colla de dolçainers i tabaleters “XALOC” es va crear a l’estiu de l’any 1999 per la inquietud d’un grup d’amics per divulgar la música tradicional de la nostra terra que està composada per a dolçaina i tabal, dos instruments característics per a amenitzar els dies de festa en processons, cercaviles i despertades, pel so tan agut en forma de melodia que presenta la dolçaina i per l’acompanyament rítmic que fa el tabal.
El nostre nom, Colla de dolçainers i tabaleters “XALOC”, va sorgir de la Rosa dels Vents. Tots els músics vam acordar que volíem fer una comparació de la figura del dolçainer amb un vent, perquè aquest personatge ha de bufar tan fort com el vent per a cridar tothom a participar de la festa, (els membres de la Colla que toquen el tabal van estar d’acord amb aquest nom per que diuen que: “encara que aquest nom no representa la nostra manera de tocar el nostre instrument, …no està malament canviar d’aires!…”). I d’entre tots els vents vam triar XALOC, que bufa del sud-est.
Segons la finalitat o el propòsit de la festa, interpretem diferents i variats gèneres de cançons, que poden ser: polques, havaneres, valsos, dianes, simfonies, balls, jotes,…
Però, a més a més, també volem recolzar als actuals compositors que, d’una forma tan professional i rigurosa, estan enriquint el repertori dels nostres instruments, amb peces especialment pensades per a dolçaina i tabal i altres composades per a que la dolçaina puga relacionar-se, sense complex d’inferioritat, amb altres instruments dels que podriem anomenar “de conservatori”.
Una altra de les tasques que estem portant a terme és la d’adaptar cançons que es van crear per a altres instruments per a que es puguen interpretar amb la dolçaina. En definitiva, volem mantindre la part tradicional de la dolçaina i el tabal, però sense oblidar-nos de continuar enriquint el seu repertori amb cançons noves o adaptades, en un intent de donar-li el prestigi que es mereixen com a instruments de concert.
En l’actualitat, la nostra colla està formada per vint-i-sis membres, dels quals som: quinze dolçainers/es, deu tabaleters i un estendard, encara que sovint ens acompanyen molts amics i familiars.
Tot i que la creació de la nostra colla és prou recent, molts de nosaltres teniem experiència d’anys com antics membres d’altres agrupacions amb finalitats semblants, encara que anem incorporant gent nova per a garantir així una il·lusió constantment renovada, sobre tot la que irradia la gent més jove.
Des de la nostra creació ens vam incorporar a la Federació de Colles de Castelló per a poder participar d’una forma plena a les festes de la nostra ciutat. Des d’aquesta Federació sempre hem trobat un recolzament complet als projectes que hem anat proposant, així com també hem intentat col·laborar en les tasques que ens han estat encomanades, per exemple:
- al poc de pertànyer a la Federació de Colles, en una de les seues reunions, se’ns va plantejar la possibilitat de prendre el relleu en l’organització del Campionat Mundial de Boli que, des de feia deu anys, es venia organitzant tots els anys quan les festes de la Magdalena s’anaven apropant, concretament els dos dissabtes anteriors al dissabte del “Pregó” i el darrer cap de setmana de festes. Des de llavors, hem organitzat durant tres anys (2000, 2001 i 2002), junt amb la Conlloga Matapoll, amb la col·laboració de la Federació de Colles i la Junta de Festes, aquest event, gràcies al patrocini de l’empresa PISCINAS LICA S.A.L..
- com la nostra raó de ser és la nostra passió per la dolçaina i el tabal, ens vam plantejar el repte d’idear algun acte dedicat a aquests instruments i de seguida ho vam tindre clar. De vegades hem participat en trobades de dolçainers i tabaleters en diferents localitats, incloent la nostra, i ens hem trobat que el públic que ha vingut a reconèixer les nostres interpretacions es limitava als nostres propis acompanyants i als membres de les altres agrupacions. Quina podia ser la forma d’assegurar-nos un públic nombrós? Incloent una trobada dins de la setmana de la Magdalena, ja que per a aquestes festes tota la gent de Castelló ix al carrer a participar dels actes que es programen. És per això que vam presentar un projecte a la Federació de Colles en el que es reflexava el nostre desig de celebrar una trobada de dolçainers i tabaleters en la setmana de la Magdalena. A més a més aquest acte s’aprofitaria per a rendir homenatge a alguna persona o entitat relacionada amb el món de la dolçaina i el tabal. Aquest projecte va ser recolzat per la Federació de Colles i presentat a la Junta de Festes, la qual també el va recolzar.
L’acte va rebre el nom de: “HOMENATGE DE CASTELLÓ A LA DOLÇAINA I EL TABAL” i en la seua primera edició, la de 2001, vam dedicar aquest homenatge a “KARIK”, dolçainer de la nostra ciutat conegut i estimat per tothom i amb qui vam compartir moments molt entranyables. Al 2002 l’homenatge es va dedicar a la “COLLA DE DOLÇAINERS I TABALETERS DE CASTELLÓ” que just celebraven el seu vintè aniversari. I a l’any 2003 es va dedicar a Miguel Ferreres, dolçainer de Morella i un dels fundadors de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.
- altres activitats en les que participem són:
Col·laboració amb els nanos i els gegants de la Colla del Rei Barbut en Pregó i Cavalcada Infantil de les nostres festes i en aquells actes en els que participen.
Participació en presentacions de diverses gaiates de la nostra ciutat i festes de carrer.
Acompanyament a grups de ball i actuacions en altres poblacions de la província i d’altres comunitats.
Quasi des de la nostra fundació, ens vam integrar dins de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, que té la seua seu a Muro d’Alcoi, participant a l’Aplec que aquesta Federació va celebrar al novembre de 2001 a Alcoi. En un intent d’aconseguir que els actes de la Federació arribaren a Castelló, ens vam comprometre, junt a la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló i la Federació de Colles de Castelló, a celebrar al 2002 el proper Aplec a la nostra ciutat. Aquest Aplec serà una realitat el proper 9 de juny.
Des d’ací volem difondre la conveniència de que totes les agrupacions de dolçainers i tabaleters ens unim per a poder fer arribar a tothom quines són les nostres inquietuds i poder lluitar conjuntament per a aconseguir allò que creiem que és just per al nostre instrument, la dolçaina. Un dels objectius més clars que té aquesta Federació és el d’aconseguir que la dolçaina sigue reconeguda oficialment pels estaments educatius, ja que la quantitat de gent que hi ha a les escoles i a les colles justifica que es puga garantir una bona formació.
Però per a aconseguir aquesta unió hem de començar per la nostra pròpia casa. Les nostres accions estan encaminades, en primer lloc, per a que totes les agrupacions de Castelló estiguem unides i això ho estem aconseguint promovent projectes comuns com poden ser els homenatges a la dolçaina i el tabal de Magdalena, del qual ja hem fet realitat la segona edició, o col·laborant en la preparació del concert a realitzar per un grup de dolçainers i tabaleters format per una representació de cada Colla.
I per a acabar només ens resta animar a tots els que estiguen interessats per les nostres tradicions, i concretament per la dolçaina i el tabal, a que s’apropen a qualsevolde les escoles de dolçaina i tabal que tenim a Castelló o a alguna de les Colles que, en aquesta publicació, ens presentem per que els donarem tota la informació que vulgeuen i els ajudarem a que fagen realitat la seua afició, ja que per a nosaltres ha estat un privilegi poder-ho fer. Gràcies a tots aquells que ens han ajudat a arribar on ara estem, disfrutant de la dolçaina i el tabal i transmitint a tothom les nostres inquietuds.