Colla DE DOLÇAINERS I TABALETERS EL FADRÍ
La colla de DOLÇAINERS I TABALETERS “EL FADRÍ” va nàixer al caliu d´aquests dos instruments tan entranyables de la nostra cultura popular. Tot i que duien bastant temps tocant pertot arreu, van decidir legalitzar-se, oficialment, l´any 1993.
Sembla ben palés que el punt d´unió d´aquesta colla va ser des d´un bon començament la música i el món de la festa, en la seua vessant cultural i folklòrica, ja que la seua activitat fonamental ha estat conduïda a la dignificació de la dolçaina i el tabalet, la qual cosa és una bona prova del sentir general del col.lectiu que integren. Recuperar els costums i les tradicions és una tasca que ens pertoca a tots si, de debò, volem arribar a estimar-nos com a poble. Els del Fadrí, sens dubte, ho tenen ben clar.
Per altra banda, el campanar de la plaça Major, popularment conegut pel Fadrí, és un dels monuments emblemàtics a la ciutat de Castelló de la Plana. Es tracta d´una torre campanar de planta octogonal que pertany al Renaixement tardà o Toscà.
Tot i que la primera referència que trobem de la seua construcció data de l´any 1438, l´obra va ser realitzada a les acaballes del segle XVI i començament del XVII, entre 1591 i 1604 –segons Traver- per Francesc de Galiana i Guillem del Rei. Les dificultats econòmiques a la vila van fer de la construcció un seguit de peripècies, d´aventures, de desgràcies i d´esforços abans d´aconseguir l´acabament, la qual cosa va ocórrer dos segles després d´iniciar-se les obres.
El nom de la colla vol retre d´aquesta manera, un homenatge a aquest símbol, veritable estendard de la ciutat i terme de Castelló de la Plana.