Colla DE DOLÇAINERS I TABALATERS GRUP LA PLANA

El Grup “La Plana” – Colla de Dolçainers i Tabaleters és una associació musical. Aquesta associació  va nàixer cap a la primavera de l’any 2000 quan un grup de persones de diversa procedència en l’àmbit musical (unes que duien temps tocant la dolçaina o el tabal a l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal de Castelló, altres que eixe any iniciaven el seu camí en aquests instruments i uns altres amb estudis d’altres instruments musicals) es van reunir per a dur endavant un projecte en comú: en un principi la recuperació i difusió de la música de dolçaina i tabal, però amb la vessant de grup; per a després, a partir de les tocates tradicionals, anar a poc a poc introduint altres peces musicals no escrites exclusivament per a dolçaina i tabal. Intentàvem demostrar dues coses:
            a.- Que la música de dolçaina i tabal és una música viva que es va renovant.
            b.- Que amb la dolçaina, tot i les seues limitacions, es poden interpretar diferents músiques i estils.
     Actualment la plantilla del Grup “La Plana” està formada per 19 dolçainers/eres i 10 tabaleters/eres. Tots són dónes i hòmens, xiquets i xiquetes que dediquen la major part del seu temps d’oci a conèixer un poc més aquests instruments tradicionals, però sobretot gaudixen del fet d’interpretar música en grup.
     A l’hora de triar un nom per al grup, buscàvem un nom que ens identificara plenament amb aquesta terra (Castelló), i quin millor nom que el d’aquesta planura que s’estén des de les muntanyes fins a la mar Mediterrània, que és travessada pel riu Millars i on predomina el color verd dels tarongers: LA PLANA.
     El nostre estendard està constituït:
            a.- L’anvers: una circumferència de color roig, que simbolitza un tabal, sobre la que descansa una baqueta de color ocre i una dolçaina de color verd. A més apareix escrit dalt de l’anagrama en lletres negres  GRUP LA PLANA i davall de l’anagrama en lletres negres i fent una semicircumferència COLLA DE DOLÇAINERS TABALETERS. Tot açò sobre fons blanc.
b.- El revers: El penó de la Conquesta amb el nom de la ciutat (CASTELLÓ) i l’any de fundació del grup (any 2000).