Colla BUFANÚVOLS

Bufanúvols, “... el que tot ho sap i res entèn, que pronostica i mai encerta” és un personatge mitològic que va nàixer de la ploma de Josep Pasqual i Tirado al seu llibre sobre la mitologia castellonenca titulat Tombatossals. Contalles de la terra, apareguda la primera edició l´any 1930.
     Heu de saber que Bufanúvols era un dels components de la colla Tombatossals i, a més a més, parent de Tossal Gros, el pare del galifant. Ell va ser, precisament, qui va ajudar Tossal Gros a conquerir el cor de de la gentil i graciosa Penyeta Roja, la futura mare del valerós cap de la colla.
     Amb els altres components de la colla, Cagueme i Arrancapins –al que més tard s´afegiria Tragapinyols- van formar l´Ordre de Sant Cristòfol que estigué al servei del rei Barbut. Tots plegats van viure moltes aventures, com la conquesta de les illes Columbretes i la famosa batalla del Castell de Montornés contra el coratjós príncep Garxolí del Senillar.
     El nom del Bufanúvols ho diu pràcticament tot. Ell era l´encarregat d´escampar la basca, com li diu – al llibre esmentat- al rei Barbut en la seua presentació davant sa majestat: “Sóc Bufanúvols, quan tinga basca, avise´m!”. També ell va ser qui va fer que les naus de la colla arribaren fins a les illes Columbretes amb el seu poderós bufit.
     La colla Bufanúvols va començar a bufar pels carrers de Castelló de la Plana allà per l´any 1983, cosa per la qual el seu bufit ha estat present fins avui a les festes de la Magdalena. I el seu nom és un homenatge a aquest personatge tan singular de la nostra mitologia. Una colla que vol demostrar que és Bufanúvols perquè mai no està quieta; perquè –segons sembla- el seu cos no ens ha permet ja que l´esperit de Bufanúvols bufa per tal que seguisquen així.

Foto: