Colla ARRÒS CALDÒS

Fou per l’any 1995 quan un grup format per set persones, que es reunien habitualment, amb la insistència d’un d’ells, ja que sempre feia al·lusió en els encontres que ja era hora que fundàrem una colla formalment. Tot i que no érem molta gent, decidírem començar.
     Clar està, primer problema que ens trobàrem, quin nom posar-li a la colla. Havia de ser un nom, a ser possible, que tinguera relació amb la nostra terra, cadascú aportà un nom. Després d’estudiar diferents opcions decidírem nomenar-la “ARRÒS CALDÒS”, ja que fa referència a un plat típic de les postres comarques, donat que aquesta terra nostra sap molt d’arròs i llavors és un producte molt utilitzat en la nostra gastronomia.
      Per si no ho sabíeu, “Aquest  arròs sol fer-se amb cassola de fang fonda i els ingredients solen ser els mateixos d’una paella de pollastre o conill, o de totes dues classes de carn, i les mateixes verdures. Quasi sempre es fa amb mitja botifarreta de ceba per comensal” . Tret del llibre Cuina Tradicional de Castelló de Joan Agustí i Vicent.
     Solventat el primer punt, tractàrem del logotip de la colla, d’igual manera, després de estudiar diferents opcions, el triàrem per votació. Es tracta d’un calder antic que fa de recipient, ben acompanyat per una bota de vi. Per remoure aquesta mescla, què millor que una canya i un rotllo, signes emblemàtics de la nostra festa pairal.
     I així és com de tot açò va nàixer la nostra colla « Arròs Caldòs ». La nostra gent participa molt activament en les festes de la Magdalena i gaudim molt en la Desfilada Final de Festes en la qual fa anys que participem.