REVISTA Plaça Major

Plaça Major

Revista de Festa i Cultura “Plaça Major”
 
Joan Bta. Campos i Cruañes
Director de la revista Plaça Major
Editorial del número 0
Magdalena 1996
 
La plaça Major és un espai urbà entranyable que atresora bona part del llegat cultural i històric de la ciutat: el campanar, la cocatedral de Santa Maria, el mercat, l'ajuntament.
 
 
 
 
.. Tots els esdeveniments grans i menuts que han anat reblint al llarg dels segles la historia urbana de Castelló, romanen endormiscats al bell mig del seu si. Rom podria dir que la plaça Major és, sens dubte, el cor de la ciutat; el bressol que acarona el seu caliu el tarannà profund dels castellonencs.
Però, la plaça Major també és el lloc emblemàtic de trobada, de coneixença i de festa, en el qual els castellonencs s'apleguen deliberadament, any rere any, per retre testimoniatge de fidelitat als seus orígens com a poble.
Ara, a les festes de la Magdalena de 1996, veu la llum a Castelló una publicació de caire cultural i de festa, la qual hem convingut a titular Plaça Major, com a conseqüència del sentit íntim que aquesta plaça té dins l'àmbit social de la ciutat.
El fonament principal d'aquesta nova publicació no és un altre que impulsar l'esperit comunicatiu de la Federació Colles de Castelló en el món fester de què forma part. I pensem que és un bon moment perquè, a hores d'ara, no hi ha cap mitja de comunicació
específic que reculla aquesta idea que, ben segur, enriquirà i ens permetrà gaudir un ample i millor coneixement de nosaltres mateixos -com a col·lectiu fester- i, per descomptat, de tot Castelló.
Amb la revista Plaça Major encetem una aventura, en la qual es troba implicada tota la societat castellonenca, tots vosaltres i nosaltres -festers i no festers- perquè som del parer que únicament de l'acceptació i la col·laboració mútua depèn que aquest número 0, que ara teniu a les vostres mans, tinga una llarga continuïtat o que es quede simplement en un projecte, en una declaració de bones intencions.
Cal dir que fa bastant de temps que teníem la idea d'aquesta publicació, però no podíem llançar-la de cop i volta al carrer, ja que necessitava d'un període més o menys llarg de reflexió per saber ben bé que és el que volíem aconseguir amb ella. Finalment, ens hem decidit a traure-la al carrer, encara que amb un cert dubte per la incertesa de la seua acceptació que normalment acompanya a les publicacions novelles.
Això no obstant, la il·lusió per aconseguir que la nostra ciutat tinga una revista periòdica de contingut cultural i de festa, ens ha encoratjat a encetar aquest camí, que no ignorem que serà difícil però que també sabem que pot ser profitós per a un millor
coneixement de la cultura del nostre poble, i per tant, creiem que val la pena d'intentar-lo.
Posats en com serà la revista Plaça Major, val a dir que les seues característiques principals seran la periodicitat i el contingut.
Pel que fa a la periodicitat, la revista tindrà inicialment una sortida quadrimestral, tot i que l'objectiu de la Federació Colles de Castelló és, si s'escau, de reduir-la almenys a mensualitats en un període no massa llunyà; sent el seu format de setze pàgines i
la impressió d'una tinta.
Pel que fa al contingut de Plac;a Major, aquesta inclourà opinions, entrevistes, història, notícies del món de la festa, reportatges, medi ambient, literatura -amb la secció "el racó de l'escriptor"-, poesia, gastronomia... i tot allò que d'alguna manera puga incloure's dins l'àmbit cultural i festiu que envolta la nostra ciutat.
La publicació no pretén, ni de bon tros, ser un tancat, ja que naix amb la intenció de ser un espill de tot el poble de Castelló, i això significa que el seu principal objectiu és ser una revista plenament castellonenca, en la qual tothom té un espai en blanc per
poder dir la seua, per poder aportar idees, opinions i informació; és a dir que tots estem convidats a col·laborar-hi. I tot això, des de la pluralitat lingüística i la llibertat
individual.
Des d'aquesta filosofia, desitgem, finalment que acolliu amb il·lusió aquesta iniciativa i que la feu ben vostra per tal de donar-li una nova empenta al món cultural
i festiu de la nostra ciutat.
 

Foto: