Mesón del Vino

Beatriz Pascual Ventura
 
HISTÒRIA I EVOLUCIÓ
 
El “Mesón del Vino” és considerat des d'aquella primera edició de la Magdalena de 1969, un dels centres neuràlgics de l'ambient festiu i per descomptat, punt de trobada amb amics. Al seu front estan Els 20 del 88, una associació cultural i gastronòmica, els membres de la qual són grans entesos en l'elaboració i gaudiment dels bons caldos.
Segons Carlos Murria, a l'octubre de 1967 durant una reunió nacional de representants d'organitzacions agràries a Saragossa, a la que va acudir junt amb Benjamín Fabregat, Vicente Torrent i Arturo Fabregat en representació de Castelló, es discutia, després d'un sopar, sobre la qualitat dels vins de distintes regions. Al mig de l'acalorada discussió, a Carlos Murria se li va ocórrer proposar als presents que cada un fera arribar un tonell de vi de la seua zona a Castelló a fi que els castellonencs, neutrals en el tema, decidiren quin era millor. Per a sorpresa de la representació castellonenca i del propi Murria, la seua proposició va ser acceptada per tots.
Es va pensar a aprofitar les festes de la Magdalena perquè els castellonencs tingueren l'oportunitat de provar diferents vins de diverses regions, però fonamentalment de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa una comissió de la Junta Central es va desplaçar per a aconseguir assessorament tècnic a Vilafamés, on s'havia inaugurat poc abans un “Museo del Vino”.
Aquell primer “Mesón del Vino Español” es va establir la Magdalena de 1969 en la plaça de la Pescateria, al costat de l'Ajuntament. El recinte es componia d'una carpa de lona, els extrems del qual anaven lligats a les reixes i balcons de la plaça i un pal central rodejat de tonells. La barra estava formada per bocois (tonells de vi de 600 litres) col·locats de forma vertical i que van ser aportats pels cellers de Castelló. A les consumicions de vi se'ls afegia la possibilitat de degustar una tapa de pernil i formatge.
Aquella primera edició va comptar amb al voltant de 40 expositors, on van estar presents entre altres, vins de Jumilla, Calanda, Borja, Vendrell o del Priorat i es van consumir al voltant de 12.000 litres de vi tant embotellat com a granel.
Dos anys després, en 1971, es va procedir al seu trasllat a “les Cases de les Ànimes”, al costat del Campanar, aprofitant que havien estat adquirides per l'Ajuntament. La Junta Central va proposar a l'Ajuntament la cessió d'estes cases durant la setmana festiva a cellers de Castelló per a promocionar els seus productes, instal·lant-se aquell any empreses com Bodegas Vidal, Cavas Monistrol o Bodegas El Coto.  Aquell 1971, a més dels vins de taula i de copejar, es van sumar alguns caves i fins.
En 1974, derruïdes ja “Les Cases de les Ànimes”, la Junta Central va decidir aprofitar el solar per a continuar celebrant en ell, “Mesón del Vino”, però esta vegada estaria compost per una espècie de casetes formades per dos murs de rajola i una xapa ondulada com a sostre, construïdes per l'Ajuntament. També la barra va canviar la seua forma anterior passant a estar formada per un suport de fusta amb la part superior de zinc, molt més còmode per a la seua neteja.
Més endavant es va traslladar la ubicació de “Mesón del Vino” a la Plaça Sta. Clara, romanent allí fins 1985. El primer any en la seua nova ubicació, es van construir, junt amb la carpa central de vins de la província, 10 casetes a un preu de 130.000 pessetes. Durant el temps que va romandre en esta cèntrica plaça de la nostra ciutat, no sols va augmentar i millorar la seua oferta vinícola, sinó que també va incorporar gran varietat de  de tapes.
L'any 1986, coincidint amb les obres del pàrquing de Santa Clara, el “Mesón del Vino” tornaria a ser traslladat, novament al nostre sector de la Gaiata 8. El lloc escollit seria la plaça del Jutge Borrull, emplaçament en què romandria durant dos edicions. És en 1988 quan Clemente Agost, acabat d'anomenar president de la Junta de Festes, decidix junt amb la resta del seu equip convertir el “Mesón del Vino” en un Recinte Firal, per la qual cosa la seua ubicació va tornar a canviar, passant a instal·lar-se a l'Avinguda del Mar. A les deu casetes de sempre es va unir una caseta monumental d'una marca de Rioja i un envelat per a una famosa empresa d'espumós.
L'emplaçament no va agradar als castellonencs, i en 1989, amb la nova Junta de Festes, liderada per Sebastián Pla, el “Mesón del Vino” tornaria al seu antic emplaçament en Borrull, on romandria fins a la Magdalena de 1991. És precisament eixe any, durant la seua XXIII edició, quan l'associació cultural i gastronòmica, “Els 20 del 88”, comença a fer-se càrrec de la seua gestió, traslladant la seua ubicació esta vegada a l'Avinguda del Rei En Jaume, concretament entre els carrers de Colon i del Poeta Guimerá. L'últim any d'aquest emplaçament, es va canviar la lona de la carpa donant un nou aire al mateix.
En 1993, havent estat elegit Sixto Barberá com a president de la Junta de Festes, el “Mesón del Vino” va trobar un nou emplaçament en la plaça de l'Hort dels Corders. Durant eixe any es celebra la XXV edició i per eixe motiu la Junta de Festes i Els 20 del 88 firmaran un acord de col·laboració que inclou, entre moltes altres coses, la construcció de la nova arcada del “Mesón del Vino”.
L'any 2002 va passar a situar-se al polígon de Rafalafena i més tard al PAU Gumbau, lloc on segueix en l'actualitat. Els cellers continuen procedint de tota Espanya, encara que potser els més fidels hagen sigut, a banda dels nostres, els de la Rioja i els catalans.
 
 
COL·LOQUIS I ACTES CULTURALS DEL “Mesón del Vino”
 
 
Des que en 1972, se celebrara el primer col·loqui, promogut per Manolo Castellano, qui aleshores era Secretari de l'Agrupació Provincial d'Enòlegs, molts i variats han sigut els actes culturals realitzats en relació amb el “Mesón del Vino”.
Aquell primer col·loqui, anomenat del "Mediterráneo", va comptar amb la participació de prestigiosos i reputats enòlegs, i grans cases vinícoles. El seu èxit va ser tal que inclús es va triar una representant entre les dames de les Gaiates per a què actuara com madrina de l'event. Aquella elecció es ve repetint any rere any, encara que amb el temps passaria a rebre el nom de “vintera”, ostentant aquest càrrec diverses dones representatives del món de la festa i de la cultura castellonenca.
Aquells col·loquis i ponències van assolir en 1974 caràcter internacional i encara que van patir un llarga parada durant cinc anys, en 1979 es van reprendre amb força la celebració d'aquestes ponències.
En 1980, es va celebrar el Primer Concurs Regional de Vins, a què es van presentar més de 80 caldos i l'any següent va tenir lloc la represa de la celebració del Col·loqui Enològic Internacional. Per fi, en 1992, es va celebrar la Primera Mostra Gastronòmica del Mar i la Muntanya, on diversos restauradors de Castelló i província van oferir diverses mostres de les magnífiques creacions culinàries que es poden degustar en la nostra terra.
Fins l'actualitat, el “Mesón del Vino”, amb Els 20 del 88 en la seua gestió, ha sigut font i promoció de diversos actes culturals, demostrant així la seua gran salut i vocació de desenvolupament cultural. 

Foto: