Tren magdalener de Barcelona

Denominació del tren exprés del divendres, vespra del Pregó, que arribava a les sis de la vesprada a l’estació de Castelló, procedent de Barcelona, del 1954 al 1982. El tren magdalener va ser una idea de Juan Bellés Tena, directiu de Casa València a Barcelona, natural de Cabanes (Plana Alta). La comitiva que baixava a Castelló, presidida per la gaiatera de cada any de Casa València, estava formada per socis i directius de l’entitat dels valencians d’origen residents a Catalunya, per familiars i per molts estudiants castellonencs de la Universitat de Barcelona.
En l’emotiu acte de clamorosa rebuda a la mateixa estació de tren, amb la crònica informativa en directe de Ràdio Castelló, la Banda Municipal de Castelló interpretava el «Rotllo i Canya». En l’andana de l’estació, els directius de la Junta Central de Festes donaven a la gaiatera un ram de flors i un exemplar del programa d’actes de la Magdalena. Després la madrina del sector 6, que incloïa la zona urbana de l’estació, saludava la gaiatera de Barcelona, que rebia a més les atencions d’unes altres madrines i dames de sector, que també s’hi trobaven presents. No totes les representants femenines estaven vestides com a castelloneres.
La comitiva provinent de Barcelona, els gaiaters i la Banda Municipal, al so del «Rotllo i Canya», desfilava pel centre de la ciutat -per l’andana central del parc Ribalta, plaça Independència, carrer Saragossa, Colon i plaça Major- fins a l’Ajuntament de Castelló. Allí es realitzava un acte de recepció oficial, al saló de plens, amb presència de l’alcalde de la ciutat, i de la reina de les festes i les dames de la ciutat, amb vestits de carrer. Després els representants de Casa València a Barcelona eren entrevistats als estudis de Ràdio Castelló.

Foto: