Vítol

Pere Pau Montañés
President de la Junta de Festes de Castelló 2001-2002.
Llibret Gaiata 8, 2009
 
 
El primer i el segon Vítol.
 
QUÈ SIGNIFICA VÍTOL? Objectivament, VÍTOL és el crit popular que simbolitza la culminació de les Festes de la Magdalena. Aquest acte té lloc l'últim diumenge de la setmana de festes a la Plaça Major. És una verdadera festa en la qual s'uneixen tots els sentiments dels castellonencs en un sol crit, que condensa un any de treball i esforç per les festes de tot un poble, un crit que expressa l'alegria per recordar les tradicions de la nostra ciutat, i un crit que, d'altra banda, ens trasllada a la tristor que comporta la fi d'aquesta setmana màgica.
Castelló converteix la nit del Magdalena Vítol en una exaltació de música i focs d'artifici, en la qual desfilen pels carrers del centre de la ciutat les comissions de gaiata i colles acompanyades per bandes, xarangues i conjunts del Festival Internacional de Música de Festa, oferint un espectacle de joia com poques vegades es pot aconseguir, i com a digne tancament a unes festes que tenen com a lema la llum, l'alegria i la música. La desfilada que conformen els protagonistes de les Festes arriba a una Plaça Major plena de gom a gom. El Fadrí, orgullós, contempla con l'espai que presideix l´Ajuntament de la Ciutat està ple; Serà l'única nit de tot l'any que la plaça s'omplirà d'aquesta forma, i la gent, que s'ho passa en gran esperant l'arribada dels participants en el desfile final de festes, una vegada més es preguntarà quan els nostres polítics s'adonaran que Castelló ja no és un xiquet, que s'ha fet gran i que la Plaça Major necessita una ampliació per albergar, a l'igual que es fa en la majoria de les capitals espanyoles, grans esdeveniments que, com el Vítol, necessiten celebrar-se en el cor de la nostra ciutat, en un espai ampli que ara hipoteca l'edifici del Mercat Central. Però eixa nit, l'alegria als cors no deixa que la polèmica vaja més enllà del comentari, i els castellonencs coregen sense parar mentres els membres de les 19 comissions gaiateres i els membres de les colles, ingressen en la plaça, acompanyats dels ritmes que marquen els músics que fiquen la banda sonora als últims moments de festa.
El poble, cridaner, es congrega unit per renovar el compromís de conservar la memòria de la fundació de la ciutat. Perquè el VÍTOL significa, sobretot, això, compromís. Els castellonencs com a resposta al "Magdalena !!!" desgarrador que les regines cridaran des del balcó principal del consistori, responen amb un atronador "Vítol !!!" per significar la fidelitat en seguir treballant amb il·lusió per conservar la memòria de la nostra història, el respecte cap a les tradicions i l'esperit participatiu i alegre que caracteritzen unes Festes de la Magdalena a través de les quals els castellonencs conten al món la crònica de la seua particular història, de com baixaren de la muntanyeta de la Magdalena fa més de set segles i es traslladaren a les fèrtils terres del pla, en les quals "morarien" al llarg de generacions.
La dualitat d'aquest acte queda patent des del primer moment que fóra dissenyat per Antonio Pascual Felip, membre de la primera "Junta Central de Festejos de la Magdalena" i al qual se li atribueix este acte del "Magdalena Vítol". Una dualitat que ve donada pel fet que aquest acte constitueix una despedida de les festes que ja acaben i la benvinguda a una nova edició que comença ja mateix, en el moment en què milers de goles llancen a la nit la paraula màgica: VÍTOL !!!
I amb aquest acte, una vegada més les nostres festes es tornen peculiars, perquè les Festes de la Magdalena no són fonamentalment un espectacle com en altres llocs. Ací hauràs de participar con el primer. Has de participar i ser protagonista, no són festes contemplatives; eixe és el risc de les celebracions basades en la pròpia història de la Ciutat i la seua gent, perquè sobretot hauràs de sentir que tu també et sents fill de Castelló, tot i que tant sols siga amb un talant lúdic. I per a fer-ho hauràs de participar o, pel contrari, no entendràs res.
Per això, hauràs de contemplar l'arribada a la Plaça Major de les comissions de sector, colles, regines i dames de la Ciutat, que envoltades per música, desprenen les últimes llàgrimes que recorden que estan a punt de despertar del somni. I hauràs de córrer la traca final que les Regines encendran des del balcó de l'Ajuntament.. Corre, corre, corre !!! … que la cremallera de pólvora que s'obri i tanca a l'hora a les teues esquenes no t'atrape, però guardat un últim alé per a quant arribes a la Plaça Major i la traca darrere teu haja recorregut la ciutat, acomiadant els nou dies de festa, hauràs de tindre encara forces per a unir-te a tots els festers i cridar VÍTOL !!! Però, alerta, que encara no has acabat, perquè en eixe moment un cartell pirotècnic sobre la façana de Santa Maria arreplegarà eixe crit i el convertirà en llum, el símbol de les nostres festes, i amb un espectacle pirotècnic més o menys encertat es farà l'últim homenatge a les regines de les Festes.
I, si encara et queden forces i tens un poc de paciència, arrima't als peus del Fadrí i viuràs un dels actes més íntims i més pocs coneguts de les Festes, … perquè el remat del "Vítol" és el "Vítol" … què no ho entens? ... doncs voràs, quan ja la Plaça arreplega, i els sons de la festa s'han apagat, les Regines, acompanyades per un discret grup de veïns que coneixen aquesta íntima celebració, s'arrimaran fins a les escales de la porta del Campanar i sentiràs com es repeteix la cerimònia, des d'allà les regines tornaran a cridar el "Magdalena !!!" i el "petit comité" allí congregat contestarà de nou VÍTOL !!! I ara sí, ara ja hauran finalitzat les Festes de la Magdalena,… o millor dit, hauran començat perquè, d'ací un any, el dissabte abans del tercer diumenge de Quaresma, el que marca els vint dies de la Quaresma que encara falten per a la Pasqua, quan la lluna nova a penes finalitza el seu últim cicle de l'hivern i es presta a obrir la primavera, les festes commemoratives de la fundació de Castelló es renovaran, per tornar una vegada més, en eixe etern retorn que és un dels factors fonamentals de la nostra cultura mediterrània.
Perquè ara ja pots entendre que significa VÍTOL !!!, és el crit amb el que tot Castelló crida al Món, com converteix en festa el seu desig per l'etern retorn.  

Foto: