Traca Final de Festes

Raúl Pascual Cherta
Llibret Gaiata 8, 2011.
 
...
Eladio Martí està íntimament lligat a un dels actes pirotècnics més entranyables de Castelló: el muntatge i instal·lació de la traca final. Ja des de xiquet ajudava als seus tios en la labor ja que “arreplegàvem les cordes que llavors s'usaven per a tornar-les a utilitzar, inclús he dormit sent un criatura sobre elles en plena Plaça Major”. La seua vinculació amb este acte es va estendre fins fa dotze anys, quan es va verificar un canvi generacional en l'empresa encarregada. Durant este temps ha sigut la persona  que “més vegades m'he pujat a l'escala per a muntar la traca”.

Esta activitat no està exempta de dificultats ja que “en nombroses ocasions es trencava la traca pel pas de camions, autobusos o, en el seu moment, troleibusos i si no et donaves pressa a reparar-la, sempre estava el graciós que l'encenia abans d'hora”. La traca final de Castelló és “la més llarga del món de què es disparen periòdicament. El rècord està sobre els 8 quilòmetres, quasi el doble que la de Castelló, però es tracta d'una traca disparada per a fer el rècord, no d'una traca que es crema cada any”. Eladio recorda que es passen situacions angoixants, com la caiguda dels pals amb els escuts dels pobles que romanien en els carrers tota la setmana. O quan va acabar la traca descalç ja que va perdre “les sabatilles quan anava amb la canya i la metxa  per davant del foc amb la finalitat de reencendre la traca si es tallava”.
 

Eladio és la veu de l'experiència i la tradició. La veu de Pepe (Nebot Peñarroja) apunta al futur, encara que sense renunciar als orígens –no debades és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València- i està molt centrat en els problemes actuals. “Perquè clar que ens afecta la crisi. Jo diria que molt. Cal entendre que els nostres principals clients són les administracions locals i hi ha importants retalls”. En un altre aspecte que es nota és en les despertaes. Segons comenta José Nebot, este any “potser s'arribe a vendre fins a 20 vegades menys material que l'any passat”.

 
En este sentit Eladio Martí recorda els dies que era encarregat de la despertà de la Gaiata 8: “Almenys mil petards de metxa tiràvem en cada una”.

Foto: