Romeria de les canyes

Més informació:
 
 
El primer diumenge de festes, com ja és tradició, tot el poble de Castelló, des dels més menuts fins els més entrats en edat, s´alcen a trenc d´alba i empunyant la canya amb la seua cinta verda en una mà i el seu saquet amb l´esmorzar en l´altra, es dirigeixen tots, com si d´una divina crida es tractara, a rememorar el testimoni de fidelitat als seus orígens. És la ROMERIA a l´ermita de la Magdalena, al Castell Vell, allà on l´assentament dels seus avantpassats es fa latent, poblat que va abandonar fa més de set segles, pel privilegi que els va atorgar el REI JAUME I al 1.252.

La ROMERIA a l´ermita, és en realitat l´acte commemoratiu més antic al voltant del qual existeix documentació. Des dels temps immediats al trasllat de Castelló, el nostre poble va començar a celebrar la primitiva processó al Castell Vell com ROMERIA penitencial i com fidelitat als seus orígens. Conta la llegenda, com tradició popular, que en la baixada de la muntanya al plà sobrevingué la nit i la tempesta. Les terres que xafaven els nostres avantpassats eren pantanoses i fangoses, pel que van dedicir lligar un fanalet a l´extrem de cada gaiato, enllumenant així el camí pel que passaven a través de les tenebres. Els xiquets portaven un pa cuit en forma de rotllo com a collar, i els majors tantejaven amb les canyes com a barres el terreny pantanós pel que havien de passar. Així van sorgir en definitiva els símbols de les nostres festes de la MAGDALENA:

 
LA CANYA; EL ROTLLO; LA GAIATA

I ara anem a explicar cóm és la festa de la ROMERIA DE LES CANYES. Comença com és tradició el tercer diumenge de Quaresma, a les 6´30 hores del matí amb el volteig de la Campana VICENT, anunciant la festivitat del dia, al mateix temps es pren foc a una mascletà de tipus "despertà" per que els romers s´alcen i puguen així anar en multitud a replegar les canyes amb les cintes que són entregades al Mercat Central. Acte seguit a les 8´00 hores s´efectua la tradicional MISSA DE ROMERS, i en finalitzar la mateixa es procedeix a l´inici de la tant esperada ROMERIA DE LES CANYES que es presidida pel Clero, la Junta de Festes, Corporació Municipal i Autoritats.

A les 10´00 hores aproximadament s´arriba a l´ermita de SANT ROC DE CANET, descans del romer, per així poder degustar la típica FIGA I DOSET i poder asaborir en tant assenyalat dia l´entrepà de TRUITA DE FAVES.

En finalitzar es segueix el camí a l´Ermitori de la Magdalena, des d´on a l´arribada de la ROMERIA al Castell Vell es dispara una MASCLETÀ anunciant la seua arribada, al mateix temps que s´inicia el repartiment dels rotllos als romers.

Al voltant de l´ermitori és on habitualment esmorzen els més matinadors i que no han realitzat la romeria de manera tradicional, arribant de formes tant dispars com en tren (el novament recuperat TREN MAGDALENER), que té la seua parada a l´antic parador de LES PALMES, en autobús, en vehicles particulars i a peu pels mateixos camins per on transcorre la ROMERIA Oficial. Per últim i més nova, encara que no per això menys apropiada i típica, en CARROS ENGARLANDATS. Aquests carros no són més que motocultors i camions que les colles de Castelló (en la seua majoria perteneixents a la Federació Colles de Castelló) en els quals s´han contruït simbòliques cases de conreu (alqueries) i edificis emblemàtics e històrics de Castelló.

A l´esplanada de la Magdalena pot degustar una monumental PAELLA qualsevol persona que així ho desitge. El dia gran de Castelló (LA ROMERIA), els romers solen accedir a l´Ermitori per poder fer sonar la campana de l´ermita i realitzar la seua visita anual a l´antic CASTELL VELL, que és on es trobava ubicada l´antiga ciutat de Castelló i tampoc ens oblidem de visitar la Roca de l´antiga llegenda de la SANG DEL MORO, mort a mans dels cristians.

 
LA TORNÀ

La festa a l´Ermitori de la Magdalena finalitza a les 16´00 hores, quan la romeria comença l´anomenada TORNÀ, amb el Clero, Junta de Festes, Corporació Municipal i Autoritats.

En la TORNÀ, que s´efectua quasi pel mateix recorregut que la ROMERIA, s´efectuen varies parades oficials cantant-se en cadascuna d´elles els antics GOJOS. La primera s´efectua baix el Pont de la General, des s´on es divisa per primera vegada la Basílica del Lledó. La segona es realitza a l´Ermita de Sant Roc de Canet, arribant posteriorment a la tercera al Convent de les Carmelites Descalces, les quals s´alegren de la nostra arribada i l´última es duu a terme a la Basílica del Lledó, on es canten novament els GOJOS i es reparteix a la seua esplanada ORXATA AMB FARTONS als romers per recuperar forces.

A les 19´30 hores aproximadament s´efectua l´entrada de la TORNÀ a la Ciutat, acabant on va començar: a la Con-catedral de Santa Maria.

Foto: