Magdalena circus
Raúl Pascual Cherta
Llibret Gaiata 8, 2012.
Enguany arribarem a les quinze edicions del Magdalena Circus, mostra de noves tendències circenses que forma part del panorama festiu castellonenc des de 1998. És un exemple de com poden evolucionar unes festes a l'abric de la cultura i de l'èxit popular, una mostra d'oferta festiva no exactament arrelada a les nostres tradicions però que s'ha vist consolidada amb el pas del temps.
El programa de les festes de la Magdalena constituïx una voràgine d'actes, espectacles i ofertes de la major varietat imaginable. Bé és cert que les festes evolucionen molt més que el seu programa, i m'explique: si un es llig d'una tirada el programa de quatre anys consecutius, li pareixerà que les festes són el mateix any rere any. I no és així. Els actes van evolucionant i el seu caràcter canvia encara que no canvie el nom.
En el cas que ens ocupa, el Magdalena Circus, es va partir de zero al llarg de 1997. Com va sorgir? A sant de què el circ s'obri un buit en el programa d'actes de les festes fundacionals de Castelló? Va ser fruit de la reflexió, de fixar quines eren les necessitats, d'una bona idea i de trobar els professionals que podien portar-la endavant.
Fem un poc de memòria. Eren els anys posteriors a què es va intentar renovar el concepte de l'anomenat Cós Multicolor. Del Cós passem a l'Esclat de Llum i d'este a una festa de l'animació en l'Avinguda del Mar. Entre accidents, incidents i falta de connexió amb el públic, la veritat és que eixes idees no van quallar. És el problema de no tindre un laboratori de festes: les novetats cal provar-les sobre el terreny. I calia buscar una alternativa.
En tot cas, ja aleshores estava clar que les festes havien de desenvolupar-se en el carrer i amb un protagonista imprescindible: el públic. Fins eixa data, la programació infantil es basava en una sèrie d'espectacles que es realitzaven a la vesprada en la plaça de Santa Clara. Eren una sèrie d'espectacles no vertebrats i amb una qualitat molt variant, de molt bons a molt fluixos.
Sense saber-ho, aquella Junta de Festes funcionava aplicant els criteris que hui s'identifiquen amb gestió de la qualitat i, en concret, hi havia un “grup de millora” en el si del qual es van fixar els criteris de la nova activitat: havia de ser en el carrer i tindre com a destinatari als xiquets.
Es van remenar diferents idees, algunes de les quals després han sigut aprofitades. Es va demanar assessorament a professionals. Es van buscar les alternatives possibles. Tot eixe procés va durar mesos, fins que va arribar una documentada proposta que va fer obrir els ulls com a plats als components d'aquell grup (vicepresidents i presidents de la Junta). Van ser les primeres “víctimes” del Magdalena Circus. Circ en el carrer. Circ sense carpes. Circ en el centre de la ciutat. Circ internacional. El “mai vist” a l'abast de les festes de Castelló. I damunt combinava perfectament amb una altra de les apostes de la Junta de Festes des de l'any 93: el Tombacarrers
Era una proposta que complia els requisits inicialment fixats i firmat com tants altres bons projectes, per Xarxa Teatre. Ells tenien els coneixements, els contactes i la infraestructura necessària per a fer que eixa bona idea es convertira en un èxit.
Segons este relat, el Magdalena Circus va nàixer substituint al Cós Multicolor i l'Esclat de Llum (absents del Programa de la Magdalena del 1995 al 2001) i als espectacles infantils que es realitzaven en la plaça de Santa Clara. I aquest va ser, en el cor del sector Portal de l'Om, el primer escenari del Magdalena Circus.
I així, en la Magdalena de 1998, amb prou temor per part de tots els impulsors (la Junta i els professionals) arranca la I Mostra Internacional de Circ al Carrer, Magdalena Circus. La Junta de Festes volia deixar ben clar que era una aposta important, per la qual cosa va decidir que assistira la Reina Infantil amb les Dames de la Ciutat Infantils a la primera representació. I dels acompanyants de la Reina van arribar els primers informes via telefònica: “Escolta, açò és un èxit, no cap un agulla i hi ha un ambientàs”. Una vegada més, el públic, la ciutadania de Castelló, havia donat el seu veredicte. Esta vegada l'experiment havia eixit bé i els nervis de l'estrena es van esfumar.
En les primeres edicions va ser Rosanna Muñoz la coordinadora de l'activitat. Injust seria no anomenar-la a ella, que va tindre l'encert de convertir una bona idea en una brillant realitat, de la mà de prestigiosos professionals del circ, que des del primer moment van formar part del Magdalena Circus. L'altre protagonista important va ser el públic, que va acceptar la nova oferta amb inusitat interés fins al punt que després de la primera edició ja va haver-hi qui va proposar un canvi d'ubicació que, va arribar poc després.
Afortunadament, les Juntes de Festes posteriors han continuat apostant i potenciant l'esdeveniment. Algun moment de dificultat s'ha passat, algun nuvolot s'ha cerndut sobre la convocatòria, però afortunadament, s'ha anat superant. No podia ser d'una altra manera, ja que el Magdalena Circus és un exemple de com els organitzadors de les festes han fet cas, una vegada més, al Pregó de Bernat Artola i no s'han supeditat a “límits estrets d'ambicions massa modestes”.
Amb eixe esperit i amb cap altre ha d'afrontar-se l'evolució de les festes. Mai ha de conformar-se ningú amb, simplement, complir l'expedient. Cada dia, cada acte, ha de ser el millor que mai s'ha organitzat, almenys mentres s'està ideant. Així han treballat totes les Juntes de Festes des que en 1988 es va constituir la Fundació Municipal de Festes, Juntes a les quals, quan pareixem abocats a un canvi en el sistema de gestió de les festes, voldria expressar el meu reconeixement.
Amb eixe esperit de millora contínua va nàixer el Magdalena Circus: analitzant què feia falta, demanant assessorament i trobant un camp en què es podia créixer any rere any. I així hem arribat al temps actual.
Els primers xavals que van disfrutar del Magdalena Circus hui estudien batxillerat o són universitaris i viuran les festes d'una altra manera, segur. Però el Festival seguix ací, obtenint referències en la premsa especialitzada, sent una cita important per als professionals d'eixe món i reunint 2.790.000 entrades quan ho busques en Google o bé 321.000 quan ho fas en el cercador Bing, prou més restrictiu.
Però les cares de sorpresa, les rialles i somriures, la boca oberta i els ulls com a plats de xiquets i majors continuen essent els únics indicadors vàlids que aquella va ser una bona idea i que està vigent quinze anys després.
Més informació:
Magdalena Circus és una de les més recents incorporacions al programa de festes de la Magdalena. Està concebut com una mostra internacional de nou circ al carrer i està dirigit al públic familiar, especialment als més menuts. Té lloc al carrer, en una cèntrica plaça de Castelló, on s’instal·len espais escènics diferents en els que al llarg de diverses vesprades consecutives es desenvolupen hores d’actuació en directe. En passades edicions van participar companyies procedents d’altres comunitats autònomes d’Espanya, i països com Ghana, Gran Bretanya i França. Molts espectadors van assistir a les diferents actuacions, que van ser un compendi de les noves tendències del circ mundial: equilibristes, malabars, clowns acrobàtics, titelles, xanques, mags, trapezistes, escapistes, acròbates i músics van protagonitzar els espectacles.