Fira alternativa

Amics de la Natura i la Fira Alternativa.
Llibre de la Festa, 2009
 
 
 
En les Festes de la Magdalena de 2010, Amics de la Natura suma 24 fires alternatives, o el que és el mateix, 24 anys en primera línia d'activitat, oferint a Castelló cada any quatre dies complets de festa alternativa. Primera edició en 1986.
La Fira va sorgir per a recolzar una sèrie d'inquietuds; interessava l'artesania com a fórmula de producció minoritària i creativa, amb indicis de dificultat i pèrdua; l'ecologia com a problema emergent i seriós del que calia parlar i sobre el qual s’havia d’informar; la pau i els drets humans, com a postura i actituds imprescindibles.
El desafiament va consistir a articular aquest conglomerat d'interessos, i plasmar-lo en un esdeveniment atractiu que funcionara, dins d'unes festes ciutadanes i un entorn que, en principi, tenien poc a veure o res amb aquests temes.
El resultat, contra tot pronòstic, va ser que a Castelló va agradar; és més, va agradar moltíssim.
Així, any rere any, Amics de la Natura rep a milers i milers de visitants que vénen a veure la Fira. El nostre pla consisteix a no defraudar-los.
Organitzada per sectors diferenciats, aquests són: art, artesania de producció pròpia, artesanies d'altres continents, alimentació, restauració i zona per a les ONG. Tot açò vertebrat en funció d'un programa lúdic i d'informació o sensibilització sobre temes mediambientals i de drets humans que, al cap i a fi, són per a nosaltres l'essencial de la qüestió. D'aquesta manera, hem comptat amb el president de Greenpeace o amb la delegada d'Amnistia Internacional a Espanya, per a sengles conferències, entre altres destacades personalitats.
Sens dubte, la Fira Alternativa compleix un paper de renovació i posada al punt dins del programa general de les festes; la gent aprecia l'esforç innovador que en el seu dia va significar una proposta d'aquestes característiques, així com el seu continu manteniment.
La Fira és divertida, variada i amb un ampli contingut per a tots els públics.
D'una altra banda, és convenient tindre en compte que totes les activitats, tallers o espectacles són gratuïts, atés que la Fira no compta amb més col·laboracions que la dels artesans que participen en ella, que per cert, com hi ha al voltant de 300 parades, amb un total de 450 persones (s'estima que no arriben a les dos persones per parada) per 4 dies d'estada, resulten 1.800 pernoctacions, per la qual cosa la Fira Alternativa és molt significativa en l'ocupació hotelera del segon cap de setmana de Festes.
Després de 24 anys en el nostre “espai alternatiu” la Fira és una realitat tan absolutament magdalenera (per a tots el jovent que ha crescut amb ella) com la que més, o com ho són per als majors, qualsevol altra activitat “clàssica” de la Festa.
És evident la seua acceptació social, l'ampli recorregut i la projecció de futur que posseeix.
Sumant i com a valor afegit de la Fira, cal mencionar dos projectes que Amics de la Natura va crear per a Castelló, com són: el Premi Tardor de Poesia i la Setmana Cultural Alternativa. Sense la Fira, ni el Premi Tardor ni la Setmana Alternativa existirien, i ambdós són temes culturals i lúdics de màxima qualitat.
 
 
 
La Fira els fa possible i es van crear per a complementar-se, en tots els seus àmbits, forma i fons.
Podem dir que la Fira és el cor d'Amics de la Natura, la Tardor són els seus ulls i les seues mans i la Setmana tot el cos, inclòs el cervell; i tot això produeix un moviment i una vida en l'associació verdaderament productiva i grata.

Foto: